Κοινωνία
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 10:31

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης. 

Η Μετάλλαξη Όμικρον έφτασε και στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους του ιού επιβεβαιώθηκε στην Κρήτη, όπου και έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα της καραντίνας.

Πρόκειται για πολίτη που έχει έρθει από τη Νότια Αφρική και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Η άφιξή του έγινε στις 26 Νοεμβρίου.  Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και υποβλήθηκε εκ νέου σε rapid test, που ήταν και πάλι αρνητικό. 

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε μοριακό το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Ελέγχθηκε και σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. 

Παραμένει στο σπίτι του σε καλή κατάσταση

Όπως ανέφερε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορπουδάκη ο πολίτης παρουσιάζει καλή κλινική κατάσταση και παραμένει στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών. Αναφερθείσα στη διαχείριση του περιστατικού από τις υγειονομικές αρχές της χώρας η ίδια επισήμανε ότι «κάναμε την ιχνηλάτηση και τη διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης». Όπως είπε, «δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό».

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ «εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα».

Ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ενα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική. Όπως επισήμανε, «όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους επλεκόμενους φορείς»

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την Όμικρον

Το νέο στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται ανά τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους στην περιοχή της ακίδας (spike του ιού) προκαλούν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο αυξημένος αριθμός των μεταλλάξεων του συγκεκριμένου στελέχους του ιού, οδηγεί σε αυξημένη μολυσματικότητα, αλλά κάποια πρώτα δεδομένα υποστηρίζουν τη θεώρηση αυτή. Από την άλλη η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά τον πλανήτη εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτώματα. 

Για να εξακριβώσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ειδικά με τις δόσεις ενίσχυσης θα είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού. Οι δόσεις ενίσχυσης παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στα νεότερα στελέχη, γιατί οδηγούν σε υψηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, και στη χειρότερη περίπτωση θα παρέχουν μερική προστασία έναντι του όμικρον που είναι καλύτερη από την «καθόλου προστασία».

Αν θεωρηθεί ότι το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, τότε ίσως τα πράγματα είναι λιγότερο ανησυχητικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ

naftemporiki.gr