Πολιτική
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 19:59

Δεν πέρασε η αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση

Διεκόπησαν στη Βουλή, οι εργασίες της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού είχαν ήδη υπερψηφιστεί οι προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 (μη κρατικά Πανεπιστήμια).

Η συνεδρίαση διεκόπη, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο το Προεδρείο καταμέτρησε τις ψήφους για το άρθρο 24 για τα δάση. Πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Ν. Λέγκας, Ελσα Παπαδημητρίου, Χρυσή Καρύδη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Ιωαννίδης) καταψήφισαν την πρόταση του κόμματός τους, ενώ ο Νίκος Δένδιας ψήφισε «παρών». Στις επόμενες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, οι εν λόγω βουλευτές, πλην της κας Παπαδημητρίου, ψήφισαν και αυτοί «παρών».

Στις ψηφοφορίες δι' ανατάσεως της χειρός, συμμετείχε, χωρίς να είναι μέλος της Επιτροπής, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Σταύρου. Οπως διευκρίνισε, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, η ψήφος του κ. Σταύρου δεν καταμετρήθηκε.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, απείλησε σε δηλώσεις του, να απόσχουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε πως «μια αποχώρηση από την ψηφοφορία για το άρθρο 16 στην Ολομέλεια, θα ήταν μια τίμια λύση».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι ο Συνασπισμός ανέδειξε την αντίθεσή του προς την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. «Δεν παίρνουμε μέρος στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Τη θέση μας θα εξειδικεύσουμε, ως προς τις ψηφοφορίες, στην ολομέλεια της Βουλής.

Εμείς αποχωρήσαμε από τη διαδικασία διότι δεν προσμετρήθηκε η δήλωσή μας ως παρόντων στις αρνητικές ψήφους για την αναθεώρηση του άρθρου 24».

Οσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16, υπερψήφισαν οι βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, πλην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Σωκράτη Κοσμίδη, και του Ανδρέα Λοβέρδου που δήλωσε «παρών».

Το σύνολο των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Φεβρουάριο.