H απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών πυροδότησε έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στην Ολομέλεια για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο κρίσιμο μέτωπο της πανδημίας αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να τιθασευθεί το τέταρτο κύμα.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
H απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών πυροδότησε έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στην Ολομέλεια για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο κρίσιμο μέτωπο της πανδημίας αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να τιθασευθεί το τέταρτο κύμα.
Υπενθυμίζεται πως με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ευθεία σύγκρουση στη Βουλή, με την κυβερνητική πλευρά να μιλά για αναγκαίο μέτρο και το ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει πως γίνεται το ένα σφάλμα μετά το άλλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «εγώ κάνω το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου». Όσον αφορά στα μέτρα για όσους είναι άνω των 60 ετών, υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη». Προσέθεσε ωστόσο πως «αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός».
Παράλληλα αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Δίνοντας μια πρώτη εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού ήταν περίπου 2.000 την ημέρα, ωστόσο από χθες- μετά την ανακοίνωση των μέτρων - έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της αναμνηστικής δόσης και σημείωσε πως έχει ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. «Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες» υπογράμμισε.
Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας». Παράλληλα αναφορικά με το διοικητικό πρόστιμο στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν σημείωσε πως είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους συνταξιούχους αλλά δυνατότητα εξαγοράς της άρνησης για τους ευκατάστατους.
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε «είστε ικανοποιημένος για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας; Τα κάνατε όλα καλά; Είστε σε απόλυτη σύγχυση, βρίσκεστε σε πανικό. Διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Το να βρίσκεστε σε πανικό αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι χειρότερο από μία λάθος απόφαση στη διαχείριση». Συμπλήρωσε δε πως «η απόφαση που παίρνετε εγκυμονεί κινδύνους και για την κοινωνική συνοχή, που είναι απαραίτητη για την πανδημία που δεν τελειώνει εδώ, αλλά και στην έξαρση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει αφήσει το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και επενδύει στην λογική της υποχρεωτικότητας και της ατομικής ευθύνης. «Έχουμε 150 ανθρώπους πρόχειρα διασωληνωμένους σήμερα. Είναι υποχρέωσή μας να ενδιαφερθούμε για αυτό. Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες μονάδες υπάρχουν. Αξιοποιήστε τις κλίνες και των στρατιωτικών νοσοκομείων» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Η «μονομαχία» Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα - που κράτησε σχεδόν δύο ώρες - είχε και προσωπικές αναφορές. «Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις». Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν έχω πρόβλημα με την επιστημονική άποψη έχω πρόβλημα με τη μη άποψη. Έχω πρόβλημα με τον λαϊκισμό…».
«Είστε επιταχυντής της κρίσης» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως «ο αυταρχισμός κ. Μητσοτάκη είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας, μόνο που την αποτυχία σας θα πληρώσουμε όλοι». Συνέχισε να εκτοξεύει βέλη σημειώνοντας πως «επί μήνες θέλατε να πείσετε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή. Ο κ. Πλεύρης επιχειρηματολογούσε πως είναι αντισυνταγματικός. Και τώρα έρχεστε να επιβάλλετε την αντισυνταγματικότητα. Τα λέγατε πριν από 20 μέρες».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «πήρατε καμία πρωτοβουλία να συνεννοηθείτε με τους πολιτικούς αρχηγούς; Μόνο σας ενδιαφέρει να επιτίθεστε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε πρωτοβουλίες συνεννόησης αντί για καταστολή και σύγκρουση».
Η διαδικασία που ακολουθείται στα σχολεία - όπου η λειτουργία των τμημάτων διακόπτεται αν βρεθούν θετικοί πάνω από τους μισούς μαθητές - προκάλεσε νέες κόντρες στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «πόσο καιρό σας λέμε ότι τα σχολεία είναι κέντρα επώασης του ιού; Και εσείς κάνετε συγχωνεύσεις τάξεων με 29 μαθητές μέσα στην πανδημία για να μην προσλάβετε έναν αναπληρωτή και να αραιώσουμε τις τάξεις». Παράλληλα σημείωσε πως «το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές, δεν καταλαβαίνετε ότι αυτοί αναμεταδίδουν τον ιό στους ηλικιωμένους στα σπίτια; Πόσο μυαλό θέλει αυτό για να το συμφωνήσουμε; Να κλείνει το τμήμα για 3 μέρες όταν υπάρχει κρούσμα και οι μαθητές να επιστρέφουν με τεστ».
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε «στο ζήτημα των σχολείων πάλι κάνετε λάθος, διότι προβλέπεται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο εάν υπάρχει κρούσμα, αυξημένος αριθμός τεστ στα παιδιά τα οποία βρίσκονται στο τμήμα, ακριβώς για να κρατήσουμε τα παιδιά στο τμήμα. Με τη δική σας πρόταση να κλείνουν τα τμήματα για τρεις μέρες, αναρωτιέμαι ποιος την έχει αυτήν υποστηρίξει επιστημονικά; Θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα ξαναβρισκόμασταν σ’ ένα καθεστώς όπου τα μισά σχολεία θα ήταν ανοιχτά και τα μισά σχολεία θα λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση». Όπως είπε, «έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά με αυξημένα τεστ. Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε αυτή την πολιτική».