Πολλές βλάβες στο στόμα προκαλεί η HIV λοίμωξη και η συμβολή των οδοντιάτρων στην πρώιμη διάγνωση του Aids είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids (1η Δεκεμβρίου), ενημερώνει ότι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων της HIV λοίμωξης στο στόμα των ασθενών.
Πολλές βλάβες στο στόμα προκαλεί η HIV λοίμωξη και η συμβολή των οδοντιάτρων στην πρώιμη διάγνωση του Aids είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids (1η Δεκεμβρίου), ενημερώνει ότι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων της HIV λοίμωξης στο στόμα των ασθενών.
Σε πολλές περιπτώσεις που δεν είναι γνωστή η HIV οροθετικότητα και οι ασθενείς δεν γνωρίζουν πως είναι θετικοί στον ιό, οι βλάβες στο στόμα «δείχνουν» στον οδοντίατρο πρώιμες κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης. «Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει με αξιοπιστία και ακρίβεια τις βλάβες στο στόμα και να παραπέμψει άμεσα τους ασθενείς για εξειδικευμένες εξετάσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Η καντιντίαση, η τριχωτή λευκοπλακία, το σάρκωμα Kaposi, το γραμμοειδές ερύθημα των ούλων, η ελκώδης νεκρωτική ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, η κυστική διόγκωση των παρωτίδων και το μη Hodgkin λέμφωμα συνδέονται στενά με την HIV λοίμωξη. Οι βλάβες αυτές παρατηρούνται έως και στο 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «η στενή παρακολούθηση των ασθενών από τον οδοντίατρο και η συνεργασία του οδοντιάτρου με τους κλινικούς ιατρούς που φροντίζουν τους HIV οροθετικούς ασθενείς είναι αναγκαία. Οι βλάβες στο στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών, δυσγευσία ή ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, ενώ τα προβλήματα στην στοματική κοιλότητα μπορεί να «κρύβουν» μη συμμόρφωση των ασθενών στην αντιρετροϊκή αγωγή που λαμβάνουν».
Η αναγνώριση βλαβών του στόματος δίνει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την πρόγνωση της νόσου και ιδιαίτερα την εξέλιξη της HIV λοίμωξης, όσο και για την παρακολούθηση της θεραπευτικής αγωγής, ενώ τονίζεται ότι τα οδοντιατρεία σε όλη την χώρα είναι πλήρως θωρακισμένα και οι οδοντίατροι λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας για την πρόληψη λοιμώξεων από ιούς, όπως HIV, ομάδα των ιών του έρπητα, ιό ανθρώπινου θηλώματος-HPV, Mycobacterium Tuberculosis, COVID-19 και βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκοι και στρεπτόκοκκοι.
Όπως τονίζει ο κ. Δεβλιώτης, «τα βασικά μέτρα προστασίας εφαρμόζονται σε όλους τους οδοντιατρικούς ασθενείς, ανεξάρτητα από την υποψία ή τη βεβαιότητα της μολυσματικής κατάστασής τους. Η σωστή εφαρμογή των μέτρων αποτρέπει τη μετάδοση λοιμώξεων και προστατεύει τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς και γενικά την κοινότητα».