Η αβεβαιότητα έχει καλύψει τις λεπτομέρειες σχετικά με μια πολύκροτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η αβεβαιότητα έχει καλύψει τις λεπτομέρειες σχετικά με μια πολύκροτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στην Ελβετία αυτό το καλοκαίρι.
Τα σχόλια της Ψάκι ήρθαν αφού ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προετοιμασία για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν βρισκόταν σε «προχωρημένο στάδιο», αλλά ότι οι συζητήσεις πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν αυτοπροσώπως, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πιο πιεστικές ανησυχίες σχετικά με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, με τον Ψάκι να λέει ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος» για την αυξημένη ρητορική γύρω από μια αναφερόμενη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας.
Υπάρχουν αναφορές για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας εκτεταμένες ανησυχίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη γείτονά της, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τη διάλυσή της το 1991. Η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει κατηγορηθεί ότι έστειλε στρατεύματα και όπλα για να υποστηρίξει φιλορωσικές εξεγέρσεις σε δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, αν και το αρνείται.
Τώρα, πολλοί στενοί παρατηρητές της Ρωσίας πιστεύουν ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποιου είδους στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, δεδομένης της μετακίνησης στρατευμάτων και της ρητορικής που ακολουθεί η Μόσχα, αλλά η Ρωσία αρνείται τέτοιες αντιλήψεις.
«Προετοιμαστείτε για το χειρότερο»
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ ανησυχεί επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προειδοποιεί την Τρίτη ότι τα μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Μπορείτε να συζητήσετε εάν η πιθανότητα εισβολής είναι 20% ή 80%, δεν έχει σημασία. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.
«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα, καμία σαφήνεια για το ποιες ακριβώς είναι οι ρωσικές προθέσεις, και μπορεί στην πραγματικότητα να εξελιχθούν και να αλλάξουν», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας «το έχουν ξανακάνει» αναφερόμενος στην Κριμαία.
«Πρέπει να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν πρέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Το έχουν ξανακάνει. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς. Και πρέπει να αποτρέψουμε, να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να το ξανακάνουν αυτό. Και ελπίζουμε ότι δεν θα το κάνουν. Αλλά όπως είπα, πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για το άλλο σενάριο, ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα, για άλλη μια φορά, θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη», είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι «οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα και θα έχει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία». Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην επιτεθεί στην Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκεται ήδη υπό διεθνείς κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ενώ έχει τέτοιες φιλοδοξίες, η Ουκρανία δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ, ωστόσο, και το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία υποχρέωση να υπερασπιστεί τη χώρα. Ως εκ τούτου, το πόσο μακριά θα μπορούσαν να φτάσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να υπερασπιστούν τη χώρα είναι αβέβαιο. Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στο θέμα την Τρίτη, σημειώνοντας ότι είναι «σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της εταίρου Ουκρανίας».
Η Ουκρανία φέρεται να προέτρεψε το ΝΑΤΟ να προετοιμάσει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Κίεβο, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα να λέει στους δημοσιογράφους ότι «θα καλέσουμε τους συμμάχους να συμμετάσχουν στην Ουκρανία για να συντάξουν ένα πακέτο αποτροπής μιας επίθεσης», ανέφερε το Reuters.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που αναπτύσσουν όπλα ή στρατιώτες στην Ουκρανία θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ισχυρή απάντηση.
Ο Πούτιν ρωτήθηκε για τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας όταν επρόκειτο για την Ουκρανία καθώς μίλησε στο επενδυτικό συνέδριο της VTB Capital την Τρίτη. Απάντησε λέγοντας ότι οι κόκκινες γραμμές θα ήταν «πιθανότατα απειλές που προέρχονται από αυτό το έδαφος [Ουκρανία], εάν σταθμεύσουν και αναπτύξουν συστήματα επίθεσης σε ουκρανικό έδαφος, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα ήταν 5-7 λεπτά ... και εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε με κάτι παρόμοιο, ενάντια σε αυτούς που μας απειλούν και μπορούμε να το κάνουμε, είμαστε ικανοί».
Είπε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις στρατιωτικές ασκήσεις που υποστήριξε ότι διεξάγονται κοντά στα ρωσικά σύνορα, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν απειλή για τη Μόσχα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε τακτικές χειμερινές στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια στρατιωτική της περιφέρεια, τμήματα της οποίας συνορεύουν με την Ουκρανία, και ότι 10.000 στρατιώτες έχουν μετεγκατασταθεί σε πεδία εκπαίδευσης σε όλη την περιοχή, μετέδωσε το Reuters.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters