Κόσμος
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 19:10

Ιντλίμπ: Μεταξύ εμφυλίου και κατάρρευσης της τουρκικής λίρας - «Δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί»

Η επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είναι το τελευταίο προπύργιο ανταρτών και ισλαμιστών στη χώρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της τελεί υπό τον έλεγχο ισλαμιστών παραστρατιωτικών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία προέκυψε από το Μέτωπο Αλ Νούσρα. 

Η επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είναι το τελευταίο προπύργιο ανταρτών και ισλαμιστών στη χώρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της τελεί υπό τον έλεγχο ισλαμιστών παραστρατιωτικών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία προέκυψε από το Μέτωπο Αλ Νούσρα. 

Το φθινόπωρο του 2019 η συριακή λίρα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Οι λόγοι ποικίλλουν. Η οικονομία, αποδυναμωμένη από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο δεν είχε προοπτική, οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος Ασάντ καθιστούσαν τη ζωή ακριβότερη και η οικονομική κρίση στον Λίβανο έριχνε τη σκιά της στη γειτονική Συρία.

Για τους λόγους αυτούς οι Ισλαμιστές αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2020 να εισαγάγουν ως μέσο πληρωμής την τουρκική λίρα. Οι ντε φάκτο τοπικές αρχές ήλπιζαν ότι θα απέφευγαν την οικονομική κατάρρευση της επαρχίας. Η ανακοίνωση των Ισλαμιστών για το νέο μέσο συναλλαγής έγινε λίγο πριν την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στο καθεστώς Ασάντ και των νέων πιέσεων στη συριακή λίρα που ακολούθησαν.

Το 75% του πληθυσμού εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ειδικός σε ζητήματα Συρίας Ζάκι Μέχυ από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House δηλώνει ότι για περίπου ενάμιση χρόνο η οικονομία στην Ιντλίμπ παρέμεινε λίγο πολύ σταθερή: «Στο μεταξύ όμως και η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και στην Ιντλίμπ».

Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία, από τους οποίους το 1 εκατομμύριο σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Σχεδόν το 75% του πληθυσμού στη συριακή αυτή επαρχία εξαρτάται, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch, από ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η πανδημία και οι συνεχείς βομβαρδισμοί του νοτίων τμημάτων της Ιντλίμπ από το καθεστώς Ασάντ και τους συμμάχους του. Ας σημειωθεί ότι όταν το 2020 εισήχθη η τουρκική λίρα ως μέσο πληρωμής στην Ιντλίμπ η ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου ήταν 1:6,8, ενώ σήμερα για ένα αμερικανικό δολάριο απαιτούνται τουλάχιστον 12 λίρες.

«Δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί»

Η Watad Petroleum, μια πετρελαϊκή εταιρία της συριακής επαρχίας, που συνδέεται με τους Ισλαμιστές, αύξησε τις τιμές της μόλις υποτιμήθηκε η τουρκική λίρα. Άγνωστο ποιος κινεί τα νήματα στην Watad Petroleum. Γνωστό είναι ωστόσο ότι το πετρέλαιο που διακινεί προέρχεται ως επί το πλείστον από την Τουρκία και περνά στη Συρία από το συνοριακό φυλάκιο Μπαμπ ελ Χάβα.

«Η Ιντλίμπ δεν διαθέτει δικούς της οικονομικούς πόρους», λέει ο Ζάκι Μέχυ. Στην περιοχή καλλιεργείται μεν σιτάρι, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση της περιοχής: «Για το λόγο αυτό ο ανεφοδιασμός του πληθυσμού εξαρτάται κυρίως από εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα, από περιοχές που ελέγχουν οι ισλαμιστές ή ακόμα και από κουρδικά εδάφη».

Ο Τιλ Κίστερ, επικεφαλής του Τμήματος Συνεργασιών στην οργάνωση Medico International, προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή στην επαρχία Ιντλίμπ λόγω της πανδημίας, αλλά και του επικείμενου χειμώνα: «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνονται το μεροκάματο σε τουρκικές λίρες. Αν συνεχιστεί η κατρακύλα της λίρας τότε οι άνθρωποι θα φθάσουν στο σημείο να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί».