Πολιτική
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 14:26

Πολιτική θύελλα μετά την ψηφοφορία για το άρθρο 24

Πολιτική θύελλα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος και την ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για το άρθρο 24 http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/01/1296608.htm . Σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν προσήλθαν στην επιτροπή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για θεσμικά και πολιτικά θλιβερή εικόνα της επιτροπής αναθεώρησης, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, με αφορμή την ψηφοφορία για το άρθρο 24 σχολίασε ότι «οσα αντιδημοκρατικά συνέβησαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της Ν.Δ. όταν ως ΕΡΕ επιχειρούσε να επιβάλλει την εξουσία της με βία και νοθεία». «Οι δε απαράδεκτοι προπηλακισμοί σε βάρος συναδέλφων της ΝΔ από ηγετικούς παράγοντες του κόμματός τους, συνιστούν ευθεία προσβολή του Κοινοβουλευτισμού», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ για τις παρεμβάσεις στους διαφωνούντες

Με αφορμή τις παρεμβάσεις του προς τους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ (Ελσα Παπαδημητρίου, Ν. Δένδια, Ν. Λέγκα, Γ. Ιωαννίδη, Χρ. Καρύδη και Κυρ. Μητσοτάκη) οι οποίοι στην ψηφοφορία τάχθηκαν κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 με αποτέλεσμα να τεθεί ζήτημα έγκρισής του, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου, δήλωσε ότι με εξαίρεση την κ. Παπαδημητρίου που είχε ξεκαθαρίσει τη στάση της, αιφνιδιάστηκε από τους υπόλοιπους. Όπως είπε, προσπάθησε να τους περάσει το πολιτικό μήνυμα και τις συνέπειας της αρνητικής τους ψήφου. «Ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να ψηφίζει, αλλά δεν είχαν ενημερώσει από πριν και αιφνιδιάστηκα πράγματι… Στο άρθρο 16 είδα 3 στελέχη του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν το άρθρο και έβλεπα ότι το ίδιο θα γίνει και στη δική μας παράταξη και προσπάθησα να τους περάσω μήνυμα να δουν τις συνέπειες αυτής της πράξης του», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον Alpha 989 ο κ. Σταύρου.

«Η ψηφοφορία στα θέματα του Συντάγματος είναι ψηφοφορία κατά συνείδηση και ουδέποτε τέθηκε θέμα κομματικής γραμμής από το κόμμα μας και ουδέποτε ρωτηθήκαμε από το κόμμα μας, και σωστά, πως επρόκειτο να τοποθετηθούμε στα επιμέρους ζητήματα που συζητήσαμε στη διαδικασία της αναθεώρησης.

Είχα εκφράσει και στο παρελθόν επιφυλάξεις για την κατεύθυνση της πρότασης της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και θεώρησα ότι με τον τρόπο αυτό, ψηφίζοντας παρών επί της ουσίας, σε μια ψηφοφορία που δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία γιατί το θέμα θα έρθει στην Ολομέλεια, “χτυπώ το καμπανάκι” για το μεγάλο θέμα του περιβάλλοντος, ένα θέμα που είναι ακόμα χαμηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας», απάντησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν ψηφίσα λέει ο κ. Σταύρου

Όσο για την ψηφοφορία επί του άρθρου 24 στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Σταύρου διέψευσε ότι ψήφισε ή ότι προσπάθησε να το κάνει.

«Κάθε κόμμα έχει έναν αριθμό βουλευτών στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Η ΝΔ έχει 27 και δεν είναι δυνατόν ούτε να αυξηθούν, ούτε να μειωθούν. Η παρουσία μου δεν έχει είχε την έννοια να ψηφίσω και αυτό είναι αυτονόητο. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αν μετρηθούν οι ψήφοι, θα δείτε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο κ. Τραγάκης κάπου μπερδεύτηκε, το ΠΑΣΟΚ ωρύονταν από κάτω, διότι ήθελε να απαλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που είχαν βγει πριν που 3 στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το 16 και θέλησαν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν.

«Έλεγα (στους βουλευτές μας) ότι το ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 16 έπαθε αυτό που έπαθε και να μη πάθουμε και εμείς το ίδιο με το 24 και εκεί χειρονομούσα και πιθανόν να εκληφθεί αυτό ως ψήφος, αλλά δεν ήταν δυνατό να ψηφίζω εγώ. Ούτε και τέθηκε θέμα στις προηγούμενες ψηφοφορίες να λείπει κάποια ψήφος. Δεν αντέχουν στη λογική αυτά», παρατήρησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει καλυφθεί από τις εξηγήσεις του κ. Σταύρου. Χθες «οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν το προφανές, ότι η ψήφος κατά συνείδηση, όταν αυτό λέγεται από τα χείλη του αρχηγού του κόμματος, στη ΝΔ ισχύει. Ω' της εκπλήξεως! Μπορεί σε άλλα κόμματα να μην ισχύει, στο δικό μας κόμμα ισχύει. Αυτό είναι πραγματική εσωκομματική δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.