«Η σημερινή ερώτηση του κόμματός μας είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη, αφού η πανδημία καλπάζει και ο λαός μας βρίσκεται εκτεθειμένος και απροστάτευτος για μία ακόμη φορά. Πλησιάζουν το 1.000.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα, φτάνουν τους 18.000 οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο είναι περίπου 650. Το διάγγελμά σας - διάγγελμα για την εμπέδωση της λογικής της "ατομικής ευθύνης" - αποτελεί άλλη μία αναμνηστική δόση στην κοροϊδία και στη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη Βουλή στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης του κόμματος για την Υγεία.
«Η σημερινή ερώτηση του κόμματός μας είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη, αφού η πανδημία καλπάζει και ο λαός μας βρίσκεται εκτεθειμένος και απροστάτευτος για μία ακόμη φορά. Πλησιάζουν το 1.000.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα, φτάνουν τους 18.000 οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο είναι περίπου 650.
Το διάγγελμά σας - διάγγελμα για την εμπέδωση της λογικής της "ατομικής ευθύνης" - αποτελεί άλλη μία αναμνηστική δόση στην κοροϊδία και στη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης του κόμματος για την Υγεία.
Επισήμανε ότι το εμβόλιο «αν και είναι πολύτιμο εφόδιο, από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πόσο μάλλον όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκέστατο, αν δεν συνδυαστεί με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές».
Υπογράμμισε ότι «μαζί με την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ιδιαίτερα της στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο, το αίτημα κατάργησης κάθε "πατέντας" σε εμβόλια και φάρμακα, το οποίο δεν τολμάτε ούτε να ψελλίσετε».
Έκανε λόγο, επικαλούμενος συγκεκριμένα γεγονότα για «επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας», επισημαίνοντας ότι «οι αντιφατικές σας τοποθετήσεις, το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας με το κεφάλι κάτω, είναι που σπέρνουν σύγχυση, υπονομεύουν την ανύπαρκτη πρακτικά επιχείρηση του εμβολιασμού, τροφοδοτούν με επιχειρήματα τους κάθε λογής αρνητές της πανδημίας, τους αντιεμβολιαστές. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας».
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στη δουλειά, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης «οι εργοδότες εφαρμόζουν πρωτόκολλα υπερμετάδοσης και όχι πρόληψης της διασποράς του ιού» και στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την κυβέρνηση αντί να πυκνώσει τα δρομολόγια, να εφαρμόζει κυκλικό ωράρια στις δουλειές «γιατί δεν μπορούσατε να γεννήσετε λεωφορεία σε 9 μήνες!»
Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός «πρέπει να ξέρει από τώρα, ότι την ώρα που χάνονται 100 άνθρωποι τη μέρα, για το 2022 το κράτος μειώνει κατά 139 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κατά 52% τις δαπάνες για την ξεχαρβαλωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κατά 245 εκατ. ευρώ τις παροχές υγείας».
Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του δημοσίου συστήματος Υγείας, καθώς και για το ότι ζητείται «από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, ακόμα και από ειδικευόμενους να κάνουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση, να αποκτήσουν δεξιότητες και τους βαφτίζετε εντατικολόγους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των βαρέως πασχόντων ασθενών».
Είπε ότι η κυβέρνηση αντί να επιτάξει άνευ όρων και χωρίς καμία αποζημίωση τους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας παζαρεύει με τους ιδιοκτήτες τους.
«Αξιοποιήσατε την πανδημία για να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι ο κύριος παράγοντας για τη διασφάλιση της υγείας είναι η ατομική ευθύνη. Επιστρατεύετε σε αυτή την κατεύθυνση λαγούς, διάφορα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ, οι οποίοι ζητάνε να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα νοσήλια τους» πρόσθεσε.
«Χρεοκόπησε η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Πάνω από όλα όμως, χρεοκόπησε η πολιτική της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της υγείας την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα των επιμέρους συνταγών αστικής διαχείρισης.
Για αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Για αυτό σας ζητάει να κάνετε χώρο για να διαχειριστεί αυτή, τη βαρβαρότητα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Είναι μία επιπλέον απόδειξη της στρατηγικής σας σύμπλευσης στα βασικά ζητήματα. Είναι στρατηγική όλων των κυβερνήσεων η πολιτική της μείωσης του "μη μισθολογικού κόστους", της δραστικής περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους» πρόσθεσε καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις δαπάνες Υγείας τα προηγούμενα χρόνια και την επιβάρυνση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.
«Η μείωση των μισθών, η ένταση της εκμετάλλευσης, η πιο φθηνή εργατική δύναμη δηλαδή, είναι προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η βασική αιτία που το αποτέλεσμα όλων των σχεδίων, διαφορετικών κυβερνήσεων οδηγεί από το κακό στο χειρότερο την ζωή και την υγεία του λαού» επισήμανε.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασυμβίβαστα με την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Πρόκειται για ένα σύστημα Υγείας γεμάτο ανορθολογισμό, αντιφάσεις και αντιθέσεις που όσο διευρύνονται οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού, τόσο περισσότερο διευρύνεται η δυσκολία από το λαό να τα αξιοποιήσει» προσθέτοντας: «Η περίοδος της πανδημίας, με τα τραγικά αποτελέσματα για το λαό, ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται αυτό το σύστημα υγείας χρόνια τώρα, το οποίο έγινε "φύλλο-φτερό" και άφησε απροστάτευτο το λαό».
Μίλησε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το «νέο ΕΣΥ» και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από την πολιτική στην υγεία που διαμορφώνεται με κριτήριο το κόστος των μέτρων για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».
«Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή τον σημερινό που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα.
Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης, από το ποιον δρόμο θα αποφασίσει ο λαός να βαδίσει τελικά, θα κριθεί και η έκβαση του αγώνα για το αν θα έχει ένα σύστημα υγείας αντίστοιχο των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας που θα υπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, ταυτόχρονα με το δυνάμωμα του αγώνα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, για έκτακτη χρηματοδότηση στην Υγεία και επίταξη των ιδιωτικών δομών, ο λαός μας να αντιστοιχήσει τις διεκδικήσεις του με τις σύγχρονες ανάγκες.
Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική-λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας» υπογράμμισε, στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ