Κόσμος
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 11:00

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός από τον ΠΟΥ - Πώς απαντούν οι κυβερνήσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις του covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού Όμικρον είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις του covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.  «Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Οι επιστήμονες από τη Νέα Αφρική κάνουν λόγο, από την πλευρά τους, για ήπια αλλά αρκετά διαφορετικά συμπτώματα (υπερκόπωση, μυαλγίες, ξερόβηχας ή «φαγούρα στον λαιμό).

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε επίσης ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, λέγοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια «είναι πιθανό να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας». Ο Φάουτσι σε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να έχουμε «περισσότερες οριστικές πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και άλλα χαρακτηριστικά της παραλλαγής».

Το ίδιο διάστημα (10-15 μέρες) εκτίμησε πως θα χρειαστεί και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας πως μόλις υπάρξουν τα νέα στοιχεία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις. «Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και είμαστε σε επιφυλακή, καθώς η μετάλλαξη κινείται σε διαφορετικές χώρες», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Τρέχει» γρήγορα

Τουλάχιστον 44 χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις πτήσεις από αφρικανικές χώρες, μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού Όμικρον και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει διεθνώς. Μετά το Ισραήλ, τη «σκληρή» γραμμή της χώρας ακλούθησε σήμερα η Ιαπωνία κλείνοντας από αύριο τα σύνορά της στους ξένους επισκέπτες.

Η σκιά της νέας παραλλαγής, που φέρει πάνω από 50 μεταλλάξεις εκ των οποίων οι 32 στην ακίδα του ιού την οποία στοχεύουν τα εμβόλια, πέφτει «βαριά» πάνω από την Ευρώπη που ήδη αντιμετώπιζε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στο νέο στέλεχος δημιουργούν ανησυχίες ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα και να έχει μειωμένη ευαισθησία στη δραστηριότητα αντισωμάτων που παράγονται από προηγούμενη μόλυνση ή τα εμβόλια, σε σύγκριση με το πόσο καλά το αντίσωμα εξουδετερώνει το αρχικό στέλεχος του ιού. Γι’ αυτό και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη σηκώσει μανίκια και αναζητούν το νέο τροποποιημένο τους εμβόλιο, εφόσον χρειαστεί.

Αξιοσημείωτη είναι η ταχύτητα με την οποία έχει μεταδοθεί το νέο στέλεχος, καθώς κρούσματα, ή ύποπτα κρούσματα, της παραλλαγής Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Τσεχία, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία.

Μάλιστα, το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ιταλίας είχε φτάσει στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, και παρόλο που είχε υποβληθεί σε τεστ πριν από την πτήση του, το τεστ ήταν αρνητικό.

Τι λένε οι επιστήμονες στην Ελλάδα

Ψυχραιμία απέναντι στη Μετάλλαξη Όμικρον συνέστησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχουν απαντηθεί δύο βασικά ερωτήματα- πόσο μεταδοτική είναι και σε ποιο βαθμό την καλύπτουν τα εμβόλια κατά του Covid19.  

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη ίσως να χρειαστεί να χορηγηθεί και επιπλέον δόση του εμβολίου για την κάλυψη της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που όμως όπως είπε, δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα.  Σχετικά με το αν η νέα μετάλλαξη έρθει στην Ελλάδα, η ίδια εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική, ενώ σημείωσε ότι η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου είναι αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Ο ίδιος προτείνει να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορωνοϊού, να μην είναι το 50% και να μην μπαίνει κάποιος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αν δεν έχει rapid test.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο lockdown, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για ανεμβολίαστους. «Δε θα πάμε σε lockdown και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να περιορίσουμε τη διασπορά της πανδημίας, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και να επιταχύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ως στόχο να κρατήσουν ανοιχτή την κοινωνία, την οικονομία και την εκπαίδευση. Ερωτηθείς αν θα ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είπε ότι «δε σκεφτόμαστε μέτρα που θα φέρουν περιορισμό στους εμβολιασμένους» αφήνοντας με αυτό τον τρόπο «παράθυρο» για τους ανεμβολίαστους. 

 Το δίδαγμα της νέα παραλλαγής

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει και περιμένει ότι ο ιός μεταλλάσσεται και θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, η νέα παραλλαγή αποτελεί την πιο ισχυρή υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ο ιός δεν έχει νικηθεί.

Τα μεγάλα διδάγματα από το νέο στέλεχος είναι διπλά, αναφέρουν οι Financial Times. Το ένα είναι η αξία της γονιδιωματικής επιτήρησης για την παροχή εκ των προτέρων ειδοποιήσεων και η ανάγκη περαιτέρω διάδοσής της. 

Το δεύτερο, για άλλη μια φορά, είναι η σημασία της επιτάχυνσης των προμηθειών σε εμβόλια στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Η Όμικρον μπορεί να εμφανιζόταν οπουδήποτε. Ωστόσο, υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία ότι η καθυστέρηση  του αναπτυσσόμενου κόσμου στον εμβολιασμό, εκτός από τα ηθικά ζητήματα, θα μπορούσαν να αφήσουν μεγάλες δεξαμενές μόλυνσης στις οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν δυνητικά ανθεκτικές στα εμβόλια μεταλλάξεις και στη συνέχεια να εξαπλωθούν παγκοσμίως. Η διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης γίνεται ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας εάν ο κόσμος θέλει να κερδίσει αυτό που, είναι πλέον σαφές, υπόσχεται να είναι ένας μακρύς πόλεμος φθοράς κατά του ιού.

Τα πέντε λάθη στον τρόπο που αντιδρούμε

Οι αξιωματούχοι μπορεί αν αντέδρασαν ακαριαία στο άκουσμα της νέας παραλλαγής, λαμβάνοντας νέα μέτρα και παύοντας τις πτήσεις προς τις χώρες της νότιας Αφρικής, όμως ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand και Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας SAMRC (Αναλύσεις εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών) στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, Shabir A. Madhi, επισημαίνει πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε:

  1. Όχι στους χωρίς διακρίσεις περαιτέρω περιορισμούς, εκτός από τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
  2. Όχι στις εγχώριες (ή διεθνείς) ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ο ιός θα εξαπλωθεί ανεξάρτητα από αυτό - όπως συνέβη στο παρελθόν. «Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε μια χούφτα χώρες θα σταματήσει την εισαγωγή μιας παραλλαγής. Αυτός ο ιός θα διασκορπιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός εάν είστε νησιωτικό έθνος που αποκλείει τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει.
  3. Όχι σε κανονισμούς που δεν είναι εφαρμόσιμοι ή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο τοπικό πλαίσιο.
  4. Όχι στην αδράνεια.  «Δημιουργήστε πίεση για την ενίσχυση των ατόμων υψηλού κινδύνου», τονίζει.
  5. Σταματήστε να πουλάτε την έννοια της ανοσίας της αγέλης. «Δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και παραδόξως υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο», εξηγεί.

Δέκα πράγματα που μπορούν να γίνουν

Ο καθηγητής αναφέρει επίσης δέκα βήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής:

1. Βεβαιωθείτε ότι οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι προετοιμασμένες, όχι μόνο στα χαρτιά - αλλά όντως διαθέτουν με προσωπικό, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και οξυγόνο κ.λπ.

2. Χορηγήστε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες.

3. Κάντε υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο όπου συγκεντρώνεται κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι μια επιλογή επί του παρόντος, ωστόσο, οι επιλογές έχουν συνέπειες. Ακόμα κι αν τα εμβόλια μειώνουν μόνο μέτρια τη μετάδοση, πέρα ​​από τις λοιμώξεις που προλαμβάνουν, μια σημαντική περίπτωση σε ένα εμβολιασμένο άτομο ενέχει λιγότερο κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους από τη μόλυνση σε ένα μη εμβολιασμένο και προηγουμένως μη μολυσμένο άτομο», εξηγεί.

4.Συνεχίστε τις προσπάθειες για να προσεγγίσετε τους ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους.

5. Ενισχύστε αμέσως τις ομάδες υψηλού κινδύνου άνω των 65 ετών και τις άλλες ομάδες που έχουν ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις. «Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού πρέπει να είναι η μείωση της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου. Αυτό απαιτεί στοχευμένες στρατηγικές για το ποιος θα πάρει προτεραιότητα», αναφέρει.

6. Ενθαρρύνετε την υπεύθυνη συμπεριφορά για την αποφυγή εκ νέου περιορισμών σε βάρος όλων λόγω ανευθυνότητας μιας μειοψηφίας.

7. Παρακολουθήστε τη διαθεσιμότητα των κρεβατιών σε περιφερειακό επίπεδο για να συμβάλετε στη λήψη απόφασης για περιφερειακή δράση για να αποφευχθεί η υπερβολική πίεση των εγκαταστάσεων.

8. Μάθετε να ζείτε με τον ιό και έχετε μια ολιστική άποψη για τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στα μέσα διαβίωσης.

9. Ακολουθήστε την επιστήμη και μην την διαστρεβλώνετε για πολιτικές σκοπιμότητες.

10. Μάθετε από τα λάθη του παρελθόντος και να είστε τολμηροί στα επόμενα βήματα.

naftemporiki.gr