Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 20:06

Ο Πούτιν κοιτά «αφ' υψηλού» τη δολοφονία Λιτβινένκο

Η Ρωσία δεν πιστεύει σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα Αλεχάντερ Λιτβινένκο και είναι σήμερα αρκετά ισχυρή για να κοιτά αφ' υψηλού αυτού του είδους τις υποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ετήσια συνάντησή του με περίπου χίλιους δημοσιογράφους.

«Δεν είχε κανένα λόγο να διαφύγει στο εξωτερικό, δεν γνώριζε κανένα μυστικό. Οτι αρνητικό μπορούσε να πει για τις υπηρεσίες όπου είχε εργαστεί, το είχε ήδη πει», δήλωσε ο Πούτιν για τον Λιτβινένκο.

«Οταν ο Ρώσος πρώην πράκτορας της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πέθανε το Νοέμβριο από δηλητηρίαση με πολώνιο, πολλοί υπέθεσαν ότι η δολοφονία του, όπως και πολλές άλλες αντιπάλων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα λυνόταν ποτέ. Αλλά ο κ. Λιτβινένκο δολοφονήθηκε στο Λονδίνο, και όχι στη Μόσχα και η Σκότλαντ Γιάρντ θεωρεί ότι έχει βρει τη λύση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σημαντικών εφημερίδων της Μεγάλης Βρετανίας, η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βασικοί ύποπτοι για το θάνατό του είναι δύο πρώην πράκτορες της KGB, οι οποίοι συνάντησαν τον Λιτβινένκο σε ξενοδοχείο την 1η Νοεμβρίου.

Οι δύο αυτοί άνδρες είναι ο Andrei Lugonoy, πρώην σωματοφύλακας της KGB και ο Dimitry Kovtun, πρώην στρατιωτικός στην Τσεχοσλοβακία και στην Ανατολική Γερμανία. Θεωρείται ότι άφησαν ίχνη πολωνίου 210, από όλα σχεδόν τα σημεία που πέρασαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τους από τη Μόσχα στο Λονδίνο, καθώς και κατά την επιστροφή τους. Στην πραγματικότητα, οι δολοφόνοι έριξαν κάτι σαν "βρώμικη βόμβα" ακτινοβολίας στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, στη μόλυνση εκτέθηκαν 20 σημεία της πόλης και 129 άτομα.

Δεδομένης της σημασίας του εγκλήματος, μια δυναμική δίωξη των Ρώσων είναι πολύ πιθανή. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος που τους προστατεύει: Η ίδια η κυβέρνηση του Πούτιν, η οποία, αν και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία Λιτβινένκο, παρ' όλα αυτά εμποδίζει την ανάκριση των Lugonoy και Kovtun από τους Βρετανούς.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Πούτιν διέταξε ή ενέκρινε την "βρώμικη βόμβα" στο Λονδίνο. Εντούτοις, τα ερωτηματικά για αυτόν πολλαπλασιάζονται. Αν οι ρωσικές αρχές είναι αθώες, γιατί αρνούνται την πρόσβαση στους κ.κ Lugonoy και Kovtun;

Πώς εξηγείται η διαρροή επικίνδυνης ποσότητας πολωνίου, το οποίο παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Ρωσία;

Και γιατί οι φωτογραφίες του Λιτβιτένκο, όπως αποκάλυψε μια πολωνική εφημερίδα την προηγούμενη εβδομάδα, χρησιμοποιούνται ως στόχος σε κέντρο εκπαίδευσης επίλεκτων Ρώσων των ειδικών δυνάμεων; Ο διοικητής του κέντρου, ιδρυτής μιας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων, κατηγορήθηκε από τον Λιτβινένκο ως πράκτορας της KGB, με αρμοδιότητα την προετοιμασία πληρωμένων δολοφόνων»

WASHINGTON POST