Πολιτική
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 12:11

Πρόωρες εκλογές ζητά το ΠΑΣΟΚ - Καταθέτει πρόταση μομφής

ΑΚΟΜΗ και στενούς συνεργάτες του αιφνιδίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα». Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι αρχίζει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση της δυσπιστίας, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Oι πρώτες αντιδράσεις.

ΑΚΟΜΗ και στενούς συνεργάτες του αιφνιδίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/02/1297035.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/01/1296744.htm .

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι αρχίζει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση της δυσπιστίας, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.

«Η κυβέρνηση θα μείνει μόνη σ' αυτές τις επιλογές της για το Σύνταγμα. Η δική μας συμμετοχή δεν έχει κανένα νόημα. Το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από τη διαδικασία, τις προτάσεις μας θα τις πάμε στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση γέρασε πρόωρα και εφθάρη ολοκληρωτικά, ενώ ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτήρισε μικροκομματική την επιλογή της απογραφής.

«Με στόχο τον κυβερνητικό κυνικό σχεδιασμό για την εκποίηση των δημοσίων δασών, η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε τις πιο ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος», είπε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι συγκαλύπτει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας λέγοντας ότι «διέλυσε την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική».

Η κυβέρνηση Καραμανλή συκοφαντεί το ΑΣΕΠ, απαξιώνει την Ελλάδα και τον Ελληνα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. «O ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να εκποιήσει το δημόσιο πλούτο και να αφελληνίσει την οικονομία. Η κυβέρνηση Καραμανλή διέψευσε οικτρά τον ψηφοφόρο για τις υποσχέσεις της στην Παιδεία».

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «ο λαός δεν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση Καραμανλή να παίρνει από τους ασθενέστερους και να ευνοεί τους ισχυρότερους, η Ν.Δ. είπε ψέμματα στον ελληνικό λαό».

«Αντανάκλαση των προσωπικών προβλημάτων του Γ. Παπανδρέου»

Η πρόταση μομφής αποτελεί αντανάκλαση των προσωπικών και των πολιτικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας», πρόσθεσε.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία θα πέσει στο κενό.

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε τα εξής: «Αν νομίζει το ΠΑΣΟΚ ότι έτσι θα αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις ή θα βάλει στο "ντουλάπι" την αναθεώρηση του Συντάγματος, απατάται. Σε ερώτηση για το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές απάντησε: «Αστειεύστε; Θα έχουμε ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο».

«Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Αντώναρος, προσέρχεται στη συζήτηση με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς και στους πολίτες.

Για το αίτημα Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η συζήτηση, βάσει του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής, θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.