Σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο αριθμός εμβολιασμένων υγειονομικών στην Αφρική είναι εξαιρετικά χαμηλός αφού μόνο το 27% έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας απροστάτευτο.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο αριθμός εμβολιασμένων υγειονομικών στην Αφρική είναι εξαιρετικά χαμηλός αφού μόνο το 27% έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας απροστάτευτο.
Η ανάλυση των δεδομένων του ΠΟΥ συμπεριλαμβάνει 25 χώρες και διαπιστώνει ότι από τον Μάρτιο του 2021 εμβολιάστηκαν πλήρως 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, με μόλις έξι χώρες να ξεπερνούν το 90%, ενώ εννέα χώρες έχουν εμβολιαστεί πλήρως λιγότερο από 40%. Σε έντονη αντίθεση, μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη του ΠΟΥ σε 22 κυρίως χώρες υψηλού εισοδήματος ανέφερε ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της φροντίδας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Με αφορμή την παρουσίαση των δεδομένων ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική επεσήμανε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της Αφρικής εξακολουθούν να χάνουν εμβόλια και παραμένουν επικίνδυνα εκτεθειμένοι σε σοβαρή λοίμωξη COVID-19. «Εάν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής δεν λάβουν πλήρη προστασία, κινδυνεύουμε να ανατρέψουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της ασθένειας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εγκαταστάσεις υγείας μας είναι ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας» τόνισε ο Δρ Moeti.
Στην ενημέρωση μαζί με το Δρ Μοέτι συμμετείχαν ο Δρ. Apetsianyi Yawa, συντονιστής, Τεχνική Ομάδα Εργασίας για την Ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19 του Τόγκο, και ο κ. Michael Ekuma Nnachi, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Νιγηριανών Νοσοκόμων/Μαιών ενώ ερωτήσεις δέχθηκαν και ο Δρ Richard Mihigo, συντονιστής, Προγράμματος Ανάπτυξης Ανοσοποίησης και Εμβολίων στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική, και ο Δρ. Thierno Balde, υπεύθυνος περιστατικών COVID-19 στ Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ θεωρούν πολύ σημαντικό να υπάρχει υψηλή κάλυψη εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας όχι μόνο για τη δική τους προστασία αλλά και για τους ασθενείς τους και για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια περίοδο ακραίων αναγκών.
Η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Αφρική είναι έντονη και βαθιά, με μόνο μία χώρα στην περιοχή να διαθέτει τους απαιτούμενους εργαζομένους στον τομέα της υγείας (10,9 ανά 1000 πληθυσμό) για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας. Δεκαέξι χώρες της περιοχής έχουν λιγότερο από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας ανά 1000 πληθυσμού. Οποιαδήποτε απώλεια αυτών των βασικών εργαζομένων λόγω του COVID-19 λόγω ασθένειας ή θανάτου, επομένως, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα παροχής υπηρεσιών.
Με βάση δεδομένα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ από χώρες της Αφρικανικής Περιφέρειας, από τον Μάρτιο του 2020, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 150 400 μολύνσεις από COVID-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που αντιπροσωπεύουν το 2,5% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 2,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. η περιοχή. Πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των μολύνσεων από COVID-19 που αναφέρθηκαν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας: Αλγερία, Γκάνα, Κένυα, Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε.
Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες παρατεταμένης πτώσης, τα κρούσματα COVID-19 στον γενικό πληθυσμό στην Αφρική είχαν σημειώσει επιπεδώση. Όμως, για πρώτη φορά από την κορύφωση του τρίτου κύματος τον Αύγουστο, τα κρούσματα στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν, σημειώνοντας άλμα 48% την εβδομάδα που έληξε στις 21 Νοεμβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κίνδυνος μόλυνσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αυξάνεται κάθε φορά που τα κρούσματα αυξάνονται. Αυτό είναι ένα μοτίβο που έχει παρατηρηθεί κατά τα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Με ένα τέταρτο κύμα που είναι πιθανό να χτυπήσει μετά την ταξιδιωτική περίοδο του τέλους του έτους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα αντιμετωπίσουν και πάλι κινδύνους εν μέσω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 227 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στην Αφρική. Σε 39 χώρες που παρείχαν δεδομένα, έχουν χορηγηθεί 3,9 εκατομμύρια δόσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
«Με μια νέα αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται στην Αφρική μετά την εορταστική περίοδο του τέλους του έτους, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν επειγόντως την κυκλοφορία των εμβολίων στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο Δρ Μοέτι.
Η Αφρική έχει λάβει 330 εκατομμύρια δόσεις από την εγκατάσταση COVAX, την Αφρικανική Ομάδα Εργασίας Απόκτησης Εμβολίων και διμερείς συμφωνίες από τον Φεβρουάριο του 2021. Από αυτές το 83% έχει παραδοθεί μόνο από τον Αύγουστο. Καθώς αυξάνεται η προσφορά εμβολίων, η αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στη λήψη και η επιτάχυνση της διάθεσης γίνονται πιο κρίσιμες.
Όλες οι χώρες στην Αφρική έχουν δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στα σχέδια εμβολιασμού τους. Η χαμηλή κάλυψη είναι πιθανό να οφείλεται στη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, καθώς και στην διστακτικότητα των εμβολίων.
Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι μόνο το 40% περίπου των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σκόπευαν να λάβουν εμβόλιο COVID-19 στην Γκάνα και λιγότερο από το 50% στην Αιθιοπία. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων έχουν εντοπιστεί ως οι κύριοι λόγοι για τον δισταγμό τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι βασικές πηγές πληροφόρησης για τον γενικό πληθυσμό και η στάση τους μπορεί να επηρεάσει τη λήψη του εμβολίου.
Ο Δρ Μοέτι εξήγησε ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 συγκαταλέγεται στα εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. «Στην Αφρική, ξεπερνάμε σταδιακά τους περιορισμούς προσφοράς. Δεν είναι τώρα η ώρα να σκοντάψουμε στη δυσπιστία για τα εμβόλια» είπε.
Υποστηρίζοντας τις εθνικές προσπάθειες για την προώθηση του εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ο ΠΟΥ συντονίζει εκπαιδεύσεις και διάλογο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αμφιβολιών ή λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, καθώς και υπέρ της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας σχετικά με τα οφέλη και τις παρενέργειες του εμβολιασμού.
Σημειώνεται ότι η νέα παραλλαγή από τη Νότια Αφρική, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, έχει θορυβήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση.