Πόλωση προκαλεί στη Βουλή η απόφαση των βουλευτών της ΝΔ να εξαιρέσουν τον Στέλιο Πέτσα από τους μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη «Λίστα Πέτσα» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναζητούν τρόπους αντίδρασης και να συγκροτούν συμμαχίες προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Πόλωση προκαλεί στη Βουλή η απόφαση των βουλευτών της ΝΔ να εξαιρέσουν τον Στέλιο Πέτσα από τους μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη «Λίστα Πέτσα» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναζητούν τρόπους αντίδρασης και να συγκροτούν συμμαχίες προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει.
Την επαύριο της απόφασης για την εξαίρεση του κ. Πέτσα, τη μη κλήση πολιτικών προσώπων και την ακρόαση μόνο υπηρεσιακών παραγόντων τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρότησαν μέτωπο στη Βουλή και έθεσαν το ζήτημα ενώπιον του προέδρου του κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα η Γραμματέας του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, επισήμανε στο προεδρείο ότι η Εξεταστική επιτροπή είναι πολιτική επιτροπή και αναζητά πολιτικές ευθύνες. «Δεν μπορούν να κληθούν υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν έχουν πολιτική ευθύνη. Δεν συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος» κατήγγειλε χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη. Αιτιολογώντας, μάλιστα, την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης που ουσιαστικά έρχεται σε αντίθεση με την πρωτοβουλία της στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης με το νέο άρθρο 68 παράγραφος 2, η κυρία Γεροβασίλη κατήγγειλε ότι η ΝΔ «ή δεν ήξερε τι ψηφίζει ή το μετάνιωσε γιατί κάτι φοβάται». Εξέφρασε δε και την ανησυχία της ότι αυτή η πρακτική μπορεί να ακολουθηθεί και στο μέλλον. «Δημιουργείται ένα άτυπο δεδικασμένο για τις εξεταστικές του μέλλοντος» σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη. Σκληρή κριτική στην κυβερνητική απόφαση άσκησε, όμως, και το ΚΚΕ με τον Θανάση Παφίλη να ζητά από την συμπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί μια εξεταστική «μαϊμού ή light».
Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε όμως τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και φέρεται να διαβεβαίωσε ότι η απόφαση εξαίρεσης των πολιτικών προσώπων δεν παραβιάζει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τασούλας επιχείρησε να βάλει τέλος στην όλη συζήτηση διαμηνύοντας στους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν είναι δυνατόν να διενεργηθεί στη Βουλή μια ξεχωριστή «εξεταστική» που να ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Οι σχετικές αναφορές του κ. Τασούλα αποτελούν πάντως και ένα πρόκριμμα για τη «γραμμή» που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η ΝΔ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η εξαίρεση του κ. Πέτσα είναι σύννομη και δεν παραβιάζει συνταγματικές προβλέψεις.
Οι χθεσινές εξελίξεις έδειξαν πάντως ότι η απόφαση της πλειοψηφίας για τον κ. Πέτσα έφερε πιο κοντά τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή και οι οποίοι αισθάνονται ότι ουσιαστικά καταργείται ο ρόλος τους από μια διαδικασία που ξεκίνησε μεν από την αντιπολίτευση αλλά κατέληξε σε σχηματισμό μονοκομματικού προεδρείου που αποφασίζει ερήμην τους για τις κλήσεις των μαρτύρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει προσδιοριστεί για την επόμενη Τρίτη να υπάρξει νέα συντονισμένη δράση της αντιπολίτευσης προκειμένου να πιεστεί η κυβερνητική πλειοψηφία να καλέσει τουλάχιστον τον κ. Πέτσα και τους συναρμόδιους υπουργούς που σχετίζονται με τον τρόπο κατανομής του ποσού των 42 εκατ. ευρώ προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.