Κοινωνία
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 19:24

Ξεκινά η θεραπεία με μονοκλωνικά - Σε ποια νοσοκομεία θα χορηγηθεί

Σε 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σε 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

 «Ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς» επισήμανε επίσης.

«Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία», με μια πενταμελή ομάδα ιατρών που θα ελέγχει όλα τα αιτήματα της πλατφόρμας με βάση την προτεραιοποίηση που έχει επιδοθεί, σημείωσε η κα. Γκάγκα, καταλήγοντας: «Έχουμε άλλο ένα μέτρο στη φαρέτρα μας».

Ωστόσο, τόνισε ότι «οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες και η νόσος εξακολουθεί να είναι νόσος, πρέπει να προσέχουμε».

Η Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις συγκροτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ενώ υλοποιήθηκε και η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς covid-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγηθούν

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όπως έχει διευκρινίσει η κα. Γκάγκα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων διαμορφώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, που σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται με βάση καλά καθορισμένα κριτήρια και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ακριβής διαβάθμιση για το πότε χορηγούνται.  Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την έναρξη της χορήγησης των 2.000 Μονοκλωνικών Αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, καθώς

Όλη η διαδικασία

Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  • Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Μέσα σε λίγες ώρες

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.