Πολιτική
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 17:15

«Κόμμα του αναχωρητισμού και του "στρίβειν διά του αρραβώνος" το ΠΑΣΟΚ»

Κόμμα του αναχωρητισμού και του «στρίβειν διά του αρραβώνος», χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την ψήφιση του συντάγματος του 1975, από τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, ενώ προτίμησε τις πρόωρες εκλογές το 1996, τινάζοντας στον αέρα την τότε συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως επίσης υπογράμμισε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε κανένα λόγο πέραν του να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. «Το ΠΑΣΟΚ φεύγει διότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα ήταν επώδυνη για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπανδρέου ήρθε στη γραμμή Βενιζέλου «να μην ψηφίσουμε τίποτα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επίκληση από το ΠΑΣΟΚ της πρόσφατης διαδικασίας ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν δικαιολογεί την πρόταση μομφής, καθώς η καταμέτρηση κατέληξε στο γνωστό αποτέλεσμα, και χωρίς να προκαλέσει καμία αλλοίωση. ¶λλωστε, παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος, οι αποφάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση λαμβάνονται από την ολομέλεια, για να σημειώσει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε όχημα φυγής του από την όλη διαδικασία αναθεώρησης και να λυθεί το πρόβλημα της στάσης των βουλευτών του στο άρθρο 16.

Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, θα συνεχίσουμε κανονικά και θα ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και μετά τις εκλογές, που θα γίνουν στη ώρα τους, θα κρίνει εκείνη η εκλογική πλειοψηφία, το αποτέλεσμα της αναθεώρησης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποφύγει τις ευθύνες που αποφεύγει να αναλάβει τώρα. Θα τις αναλάβει μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Παυλόπουλος θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Επειδή γλυτώνουν τώρα τις εσωκομματικές τριβές δεν θα πρέπει να τοποθετηθούν μετεκλογικά για το άρθρο 16;»

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι το μόνο που κατάφερε ο κ. Παπανδρέου με την πρότασή του ήταν «να χαλάσει το Σαββατοκύριακο των βουλευτών του και να σπείρει τέτοια αγωνία, που δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην αίθουσα. Ο αρχηγός τους παίζει με την αγωνία τους για να λύσει τα δικά του προβλήματα». Όσο για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι για το θέμα θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, αλλά, όπως τόνισε, «εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς».