«Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποζημιώνουν "παρηγορητικές θεραπείες", δηλαδή τη χρήση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων», σημειώνει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπεύθυνου Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα, για τα θέματα των καρκινοπαθών.
Όπως σημειώνεται, «το 2006 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε περισσότερες από 120 παρηγορητικές θεραπείες ασθενών, κατόπιν αξιολόγησης βιβλιογραφικών στοιχείων τα οποία κρίθηκαν επαρκή», εκ των οποίων οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε καρκινοπαθείς.
Επιπρόσθετα, σημειώνει το υπουργείο, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο ΕΟΦ, επικαιροποίησε τις ενδείξεις ογκολογικών φαρμάκων, προκειμένου να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα δεν απηχούν την πραγματικότητα και καταδεικνύουν έλλειψη ενημέρωσης, καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Υγείας.
Πρωτόπαπας: Να τροποποιηθεί άμεσα ο Νόμος
«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τα Ταμεία αρνούνται να καλύψουν το κόστος χορήγησης ορισμένων φαρμάκων και το Νοσοκομείο δεν τα χορηγεί χωρίς την έγκριση των Ταμείων (εφαρμόζοντας το Νόμο που ψήφισε πριν από ένα χρόνο η ΝΔ και απαγορεύει την χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων).
Οως στην περίπτωση αυτή η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι τα φάρμακα έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, όπως προκύπτει από την διεθνή βιβλιογραφία. Λύση υπάρχει, τη γνωρίζει το Υπουργείο και την προτείνουμε και εμείς: Να τροποποιηθεί άμεσα ο Νόμος έτσι ώστε να επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων, όταν το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας εισηγείται στον ΕΟΦ την χορήγηση φαρμάκων με βάση συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες», δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.