Κόσμος
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 18:24

Ε.Ε.: Διμερείς συμφωνίες με χώρες προέλευσης μεταναστών προτείνει η «Ομάδα της Ελιάς»

Με επίκεντρο τα φλέγοντα, για τις μεσογειακές χώρες, ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, με έμφαση στη νότια διάστασή της, συνήλθε σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας, η τρίτη άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε.. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη.

Σκοπός των άτυπων αυτών συναντήσεων, για την καθιέρωση των οποίων η Ελλάδα έχει παίξει ενεργό ρόλο, με τη διοργάνωση της προηγούμενης συνόδου στο Λαγονήσι, είναι να κρατήσουν «ψηλά» στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα θέματα που απασχολούν τους μεσογειακούς λαούς και να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής σ' αυτά.

«Η χώρα μας όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης αποτελούν τους πρώτους υποδοχείς του παράνομου μεταναστευτικού κύματος», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά την παρέμβασή της στη σύνοδο, κατά την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και στην ανάγκη στήριξης της περιφερειακής συνεργασίας, τόσο στη μεσογειακή της διάσταση όσο και στην ανατολική, στη Μ. Θάλασσα, με την αξιοποίηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που συνενώνει τα κράτη της περιοχής.

Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, η πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου να τεθούν επικεφαλής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει μόνον κατασταλτικό χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνει και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και την επεξεργασία οικονομικών πολιτικών, που θα πρέπει να ακολουθήσουν και να λειτουργήσουν ως κίνητρα συγκράτησης των πληθυσμών».

Κύρια θέση της συνόδου ήταν να υπάρξει ένας συνδυασμός διμερών συμφωνιών της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης μεταναστών για την υπογραφή αφ’ ενός συμφωνιών επανεισδοχής και αφ’ ετέρου παροχής διευκολύνσεων των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για κάποιες κατηγορίες πολιτών τους, με σκοπό την προώθηση του τουρισμού, των επενδύσεων, των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και της επιχειρηματικότητας.

Οι μετέχοντες οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών- από την Ελλάδα,την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία- υπογράμμισαν παράλληλα την επιτυχημένη συνεργασία στον επιχειρησιακό τομέα, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα σύνορα «frontex» και εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε εντατικότερες μορφές συνεργασίας ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Με πρόταση της Ελλάδας, από την επόμενη σύνοδο θα γίνουν δεκτές στην «Ομάδα της Ελιάς», όπως επικράτησε να αποκαλούνται οι Οκτώ, και τα δύο νέα κράτη της ΕΕ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και γεωγραφικά δεν έχουν ιδιαίτερα μεσογειακό χαρακτήρα. Η πρόταση της Ελλάδας είναι ενδεικτική των στενότερων σχέσεων που επιδιώκει η χώρα μας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στο πλαίσιο της ΕΕ , αλλά και σε περιφερειακή κλίμακα, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές όπως και η Ελλάδα μετέχουν και στον ΟΣΕΠ.

Κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας συζητήθηκε και το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενώ στην ατζέντα της συνόδου ήταν και το θέμα της ενέργειας στο πλαίσιο της συνδιαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής με κύριους άξονες την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στις χώρες προμηθευτές, στις χώρες διέλευσης, αλλά και στις μορφές ενέργειας.