Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χριστόδουλος Πασιαρδής, διέψευσε σήμερα τα περί υπαναχωρήσεων είτε από πλευράς Λιβάνου, είτε από πλευράς Αιγύπτου, σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπέγραψαν με την Κύπρο για το θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίων στη θαλάσσια ζώνη της ανατολικής Μεσογείου.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν υπάρχουν διφορούμενες νομικές διαστάσεις στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, στο οποίο έχουν λόγο μόνο οι χώρες στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποταθεί και έχει υπογράψει μαζί τους συμφωνίες, δηλαδή ο Λίβανος και η Αίγυπτος.
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μακόρμακ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση του Κυπριακού με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος στην προσπάθεια της για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή, ενώ όσον αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας έκανε λόγο για «εντεταλμένο χωροφύλακα» και «ανεξέλεγκτο πειρατή» της Ανατολικής Μεσογείου.
Όσον αφορά τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες κοινής εκμετάλλευσης, έχουν κάνει δεύτερες σκέψεις μετά τις τουρκικές απειλές, ο κυβερνητικός κπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε υπαναχώρηση του Λιβάνου ή της Αιγύπτου από τις συμφωνίες που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία.Ερωτηθείς εάν η κυπριακή Κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση των συμφωνιών, Ο κ. Πασιαρδής τόνισε: «Βεβαίως προχωρούμε κανονικά».
Σε ερώτηση σε σχέση με τις αναφορές Μακόρμακ για την υφαλοκρηπίδα και πολύπλοκες νομικές προεκτάσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή δεν έχει ούτε πολύπλοκες, ούτε διφορούμενες νομικές διαστάσεις, αλλά είναι απλό από νομικής άποψης.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, έχει και μπορεί να ασκεί όλα τα δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Μεταξύ αυτών των νόμιμων και αναφαίρετων δικαιωμάτων είναι και το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, είτε στο χερσαίο χώρο, είτε στις θαλάσσιες περιοχές της, όπου ασκεί την κυριαρχία της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.
Όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Πασιαρδής διευκρίνισε ότι έχει διευθετηθεί με τις γειτονικές χώρες, Λίβανο και Αίγυπτο.
Σε ερώτηση αν προτίθεται η κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία για τις απειλές της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση που δημιουργούν οι απειλές και οι προκλήσεις της ¶γκυρας και αντιδρά με υπευθυνότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά και προσφερόμενα μέσα. «Δεν κρίνεται αυτή τη στιγμή σκόπιμη, ούτε αναγκαία η προσφυγή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς εάν η Κύπρος είχε οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με την Ελλάδα στο θέμα αυτό, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πλήρως ενήμερη και πλήρως σύμφωνη.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η ¶γκυρα θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, αν στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξόρυξη πετρελαίου, ο κ. Πασιαρδής παρατήρησε ότι η μόνη αναγκαία ενέργεια στην οποία οφείλει να προβεί η τουρκική κυβέρνηση είναι να συμφιλιωθεί με τη νομιμότητα και να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.
Πηγή ΚΥΠΕ