Κόσμος
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 18:45

Βελιγράδι: «Ο κ. Αχτισάαρι υπερέβη τις αρμοδιότητές του»

Ο κ. Αχτισάαρι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Όπως επισημαίνεται, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, προτείνοντας την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, υπερέβη την εξουσία που του έχει δώσει ο γενικός γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Με τον τρόπο του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση το σερβικού ΥΠΕΞ, «ο Μ. Αχτισάαρι μετέτρεψε τις συνομιλίες για την αλλαγή του καθεστώτος του Κοσόβου σε συνομιλίες αλλαγής του status του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Σερβίας, μιας εκ των ιδρυτριών χωρών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Αφού σημειώνεται ότι βάσει της πρότασης του κ. Αχτισάαρι, το Κόσοβο θα κερδίσει εκ νέου το δικαίωμα της συμμετοχής στους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, και θα έχει τα δικά του στρατεύματα για τον έλεγχο των συνόρων, επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση στη βούληση της Σερβίας και κατά συνέπεια στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αλλάζει και μετατοπίζει δραματικά τα σημερινά κρατικά σύνορα.

«Τα αρμόδια όργανα της Σερβίας θα ενημερώσουν την Ομάδα Επαφής, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ότι ο Μ. Αχτισάαρι υπερέβη τις εξουσίες του και θα δηλώσουν ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στη βία απέναντι στην εγγυημένη εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», προστίθεται στην ανακοίνωση του σερβικού ΥΠΕΞ.

Η Σερβία, καταλήγει η ανακοίνωση, θα επιδείξει την ύψιστη εποικοδομητική στάση απέναντι σε όλες εκείνες τις προτάσεις του κ. Αχτισάαρι που αφορούν το καθεστώς του Κοσόβου, οι οποίες δεν απειλούν το ίδιο το κράτος της Σερβίας, δηλαδή την εδαφική της ακεραιότητα.

To σχέδιο Αχτισάαρι

Στο σχέδιό του ο ειδικού απεσταλμένος τoυ γ.γ. του ΟΗΕ προτείνει ένα Κόσοβο «πολυεθνικό που θα κυβερνάται από δική του κυβέρνηση με δημοκρατικό τρόπο», με εγγυήσεις για τη σερβική μειονότητα, χωρίς ωστόσο η λέξη ανεξαρτησία να αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

«Το Κόσοβο θα είναι μια πολυθνική εταιρεία, που θα κυβερνάται με δημοκρατικό τρόπο και θα σέβεται, στο ανώτατο τους επίπεδο, το Κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες...προωθώντας την ειρηνική ύπαρξη και την ευημερία όλων των κατοίκων του», αναφέρεται σε μία σύνοψη του εν λόγω σχεδίου. Διευκρινίζεται επίσης, ότι η περιοχή αυτή, που σήμερα είναι επαρχία της Σερβίας και της οποίας η αλβανική πλειοψηφία ζητεί ανεξαρτησία, θα πρέπει να αποκτήσει Σύνταγμα.

«Το Κόσοβο θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ένταξης σε διεθνείς Οργανισμούς», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο που υποβλήθηκε σήμερα στις αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινα και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αποστολής του ΟΗΕ www.unosek.org/unosek/index.html .

Σύμφωνα με το κείμενο, κεντρικό στοιχείο είναι η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των μελών των διαφορετικών κοινοτήτων.

Αντίδραση Ουάσινγκτον

Δίκαιες και ισορροπημένες έκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του τις προτάσεις Αχτισάαρι για το Κόσοβο. «Υπάρχει σχέδιο για ένα Κόσοβο, σταθερό, ευημερόν και πολυεθνικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ, καλώντας τη Σερβία και τους ηγέτες της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσόβου «να προχωρήσουν σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ».