Κόσμος
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 22:10

Κύπρος - Ενημέρωση των κομμάτων για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, ενημέρωσε σήμερα τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα, που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, για την πορεία της διαδικασίας προς εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών.

Οπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αφού ενημερώθηκαν από τον κύριο Μόλερ, αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και την πορεία των συζητήσεων για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν επίσης με τις προτάσεις της υποεπιτροπής που συστάθηκε με θέμα την επαναπροσέγγιση και ζήτησαν από την υποεπιτροπή αυτή όπως συναντηθεί ξανά στις 8 Φεβρουαρίου προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή των προτεινόμενων ενεργειών προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και ερωτηθείς κατά πόσον ήταν θετικά όσα ανέφερε ο κ. Μόλερ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απάντησε ότι ο κ. Μόλερ είναι πάντα αισιόδοξος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική. Όπως είπε, ο Μάικλ Μόλερ έδωσε κάποιες πληροφορίες και εξήγησε πού βρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για να μπορέσουν να αρχίσουν οι τεχνικές επιτροπές με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, σημείωσε, όμως όπως είπε, ο κ. Μόλερ πιστεύει ότι θα βρεθεί ο τρόπος να αρχίσουν επιτέλους ύστερα από οκτώ μήνες οι τεχνικές επιτροπές.

Όπως επίσης εγινε γνωστό, στη συνάντηση ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού υπέβαλε πρόταση να προσκληθούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ενημερώσουν τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα όσον αφορά την καθυστέρηση για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών.

Την πρόταση αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επέκρινε το ΔΗΣΥ για ολίσθημα και ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να δώσει εξηγήσεις.

Την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού υιοθέτησε το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και εκ μέρους των ελληνοκυπριακών κομμάτων οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ωστόσο, διέψευσε ότι υπέβαλε πρόταση για να προσκληθούν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ενημερώσουν τα κόμματα των δύο κοινοτήτων για τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας λειτουργίας τεχνικών επιτροπών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η αντιπρόεδρος του κόμματος, Καίτη Κληρίδη, υπέβαλε προσωπική εισήγηση, εάν όλοι οι παριστάμενοι συμφωνούσαν, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Τάσσος Παπαδόπουλος και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να προσκληθούν σε χωριστές συνεδρίες για να ενημερώσουν για την καθυστέρηση που σημειώνεται στη σύσταση των τεχνικών επιτροπών.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των κομμάτων και διευκρίνισε ότι η κ. Κληρίδου με δηλώσεις της είχε ξεκαθαρίσει ότι η εισήγηση ήταν προσωπική, δεν δεσμεύει τον ΔΗΣΥ και δεν συζητήθηκε σε κανένα συλλογικό όργανο του κόμματος.

Ο κ. Νεοφύτου επέκρινε τους Οικολόγους για μετάδοση λανθασμένων πληροφοριών, καθώς και για το γεγονός ότι παραβίασαν το εμπιστευτικό των συζητήσεων στις κοινές συναντήσεις ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Η συμπεριφορά κάποιων, είπε, θα τορπιλίσει και το τελευταίο πεδίο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών.

Η επόμενη συνάντηση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στις 10:30 το πρωί.

Πηγή ΑΠΕ