Πολιτική
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 08:03

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και η καταψήφισή της με 164 ψήφους υπέρ έναντι 122 κατά, είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητιή σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανασχηματισμός τώρα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Εύκολη νίκη Καραμανλή με ψήφο εμπιστοσύνης.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φιάσκο για το ΠΑΣΟΚ. 164 ΟΧΙ στη μομφή του. Η αξιωματική αντιπολίτευση απομονώθηκε στη Βουλή. Επικρίθηκε και από το ΚΚΕ.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετωπική σύγκρουση μέχρι τις εκλογές. Η πόλωση προκαλεί συσπείρωση στη βάση των δύο μεγάλων κομμάτων και περιορίζει την αιμορραγία ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δράση και όχι απόδραση. Ράπισμα στο λαϊκισμό και την αντιθεσμική συμπεριφορά από τον πρωθυπουργό.

* ΕΘΝΟΣ: Πρόωρες στην... ώρα τους. Αντίστροφη μέτρηση για κάλπες, παρά τις κορώνες Καραμανλή.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος είδε το "τυρί" αλλά όχι τη φάκα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση μομφής, συσπείρωσε το Κόμμα του, αλλά έβγαλε ισχυρότερο τον Καραμανλή.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λύθηκαν τα χέρια Καραμανλή. Ενώ απομακρύνονται επί του παρόντος οι πρόωρες εκλογές μετά το δώρο Παπανδρέου στον πρωθυπουργό.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σε άλλαξε το ΠΑΣΟΚ, Γιώργο". Ο Καραμανλής κατηγορεί τον Παπανδρέου ότι καταφεύγει στα άκρα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο σκηνικό. Δεν σήκωσε ο Καραμανλής το γάντι, αλλά... Τέρμα το "16". Εκλογές: Όχι τώρα, αλλά σε τροχιά.

* ΕΣΤΙΑ: Η απάντησις του Καραμανλή. Γιατί δεν προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές.

* ESPRESSO: "Ο παπάς με χάιδευε την ώρα της λειτουργίας". Καταθέσεις φρίκης από παιδάκια.

* ΤΑ ΝΕΑ: Του έκοψε τα χαμόγελα. Σκληρή επίθεση Γιώργου σε Καραμανλή.

* ΧΩΡΑ: Καραμανλής: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. "Παρά τις εισηγήσεις στελεχών μου και του αιτήματός σας".

* City Press: Πρόταση μομφής: Κέρδη και ζημιές των κομμάτων.

* Metropolis: Πανεπιστήμια: κλειστά μέχρι... νεωτέρας. Σε απεργία διαρκείας προχωρεί η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών από σήμερα, "τινάζοντας" στον αέρα την εξεταστική περίοδο.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: 10 σημεία-φωτιά. Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έρευνα της PALMOS ANALYSIS: Προβάδισμα ΝΔ αλλά με απώλειες στην Α' Θεσσαλονίκης.

Πρόταση μομφής

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ των θεσμών και των μεταρρυθμίσεων έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι σκηνοθέτησε τη φυγή του από την αναθεώρηση του Συντάγματος επειδή δεν τολμούσε να συγκρουστεί με τα εσωκομματικά του προβλήματα".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών, από το τέλος του Μαρτίου και μετά, δηλαδή μετά την ψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, άφησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του για την αποχώρησή τους από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, τονίζοντας πως "η φυγή τους είναι πράξη έσχατης ανευθυνότητας", που ανακοινώθηκε από τον κ. Παπανδρέου για να καλύψει τις εσωκομματικές αδυναμίες του".

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει "Τέσσερα βήματα από τον Γιώργο: "Ανάδειξη και προώθηση "γαλάζιων σκανδάλων". Στροφή σε θέματα της καθημερινότητας. Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Δημοσιοποίηση κυβερνητικού προγράμματος. Δύο εισηγήσεις από τον πρωθυπουργό: Εκλογές τον Μάιο, αμέσως μετά την ψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Εκλογές τον Οκτώβριο, οπότε θα υπάρξουν "θετικά νέα" για την οικονομία (άρση της επιτήρησης των Βρυξελλών)".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε μετά την πρόταση μομφής και την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το άρθρο 16 παραμερίστηκε, ο Κ. Καραμανλής δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά η χώρα μπήκε, έτσι κι αλλιώς, σε εκλογική τροχιά. Σκληρή αντιπαράθεση Παπανδρέου-Παπαρήγα. Ο Συνασπισμός καταψήφισε την κυβέρνηση, το ΚΚΕ έφυγε από την ψηφοφορία".

Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "κορύφωσε την επίθεσή του κατά του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "τα μεσάνυχτα χθες έπεσε η αυλαία μιας ακόμη πασοκικής οπερέτας με την υπερψήφιση της κυβέρνησης και την απόρριψη της άνευ λόγου πρότασης μομφής. Δίκαια πάλι αναρωτιέται ο απλός πολίτης: Και με τα προβλήματα που βασανίζουν τους Έλληνες τι γίνεται; Για τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ το κυρίαρχο και μόνο πρόβλημα αυτού του τόπου είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες του ημιδιαλυμένου κόμματός τους".

Σύμφωνα με την Espresso "σε νέα τροχιά μπαίνει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Με δεδομένη την όξυνση του κλίματος, μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πρωτοφανή απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, να αποχωρήσει το κόμμα του από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι πλέον κοινή η πεποίθηση ότι οι δύο "μονομάχοι" ακονίζουν τα ξίφη τους για την μεγάλη αναμέτρηση της κάλπης. Μάλιστα, αυτή μπορεί να στηθεί ακόμα και πριν από την λήξη της τετραετίας".

Η City Press γράφει ότι "ο Καραμανλής επιβεβαίωσε την κυριαρχία του. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με 164 "όχι" έναντι 122 "ναι". Ο Παπανδρέου συσπείρωσε το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον αριστερές εφεδρείες. Η κυβέρνηση λέει τώρα "ναι" στην αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και στην αυτοτέλειά τους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι " μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες πήρε για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης πέραν εκείνης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Την προηγούμενη ψήφο την έλαβε κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Με την ψήφο όμως εμπιστοσύνης και τη μη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές αλλάζει και το πολιτικό σκηνικό".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "δελεαστικό το αίτημά σας για εκλογές. Θα ήταν ακόμη δελεαστικότερο, αν ψηφίζατε πρώτα το άρθρο 16. Εγώ κ. Παπανδρέου, δεν βάζω ούτε το προσωπικό ούτε το κομματικό συμφέρον πάνω από τον τόπο. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!" απάντησε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ακόμη και την άνοιξη".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "σε οξύτατους τόνους, με πολλές αντιπαραθέσεις ακόμη και προσωπικού χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ενώ ο Κώστας Καραμανλής τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί "ρητορεία του '50 και του '60".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εισέρχονται τα δύο μεγάλα κόμματα μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε, η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφει το ενδιαφέρον της στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης και έτσι το γάντι των πρόωρων εκλογών που πέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραμένει στο έδαφος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "ο Κ. Καραμανλής είπε ότι και αυτή η πρόταση μομφής θα εξελιχθεί σε φιάσκο, ενώ απέρριψε το αίτημα για πρόωρες εκλογές. "Καταθέσαμε πρόταση μομφής, γιατί ούτε ένας υπουργός αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του" δήλωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Υπήρξε και έντονος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών. Μομφή σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ήταν η θέση της Αλέκας Παπαρήγα και απέσυρε το ΚΚΕ από την ψηφοφορία, με τον Παπανδρέου να την αποκαλεί "αριστερό ψάλτη της Δεξιάς". Ο Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για θέατρο σκιών και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη συζήτηση για το άρθρο 16".

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρέσχε στον Πρωθυπουργό μοναδική ευκαιρία. Του πρόσφερε την δικαιολογία να διενεργήση εκλογές, να διασφαλίση την πρωθυπουργία μέχρι το 2011 και να κυβερνήση πιο αποτελεσματικά από ό,τι μέχρι σήμερα. Το ότι ο κ. Καραμανλής δεν ενέδωσε στον πειρασμό οφείλεται, όπως απέδειξε με την χθεσινοβραδυνή ομιλία του, στον σεβασμό που τρέφει προς τους θεσμούς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχασε μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία".

Παιδεία

Η Metropolis αναφέρει ότι "σε απεργία διαρκείας προχωρεί η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών από σήμερα, "τινάζοντας" στον αέρα την εξεταστική περίοδο. Συνεχίσουν τις καταλήψεις οι φοιτητές. Νέα πρόσκληση σε διάλογο από την υπουργό Παιδείας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ