Πολιτική
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 16:40

Μ. Σχοινάς: Η ΕΕ δεν είναι σταλινική, όπου η Μόσχα αποφασίζει και οι υπόλοιποι ακολουθούν

Εφ' όλης της ύλης μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. ​

Εφ' όλης της ύλης μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ωστόσο, και με αφορμή τους ανεμβολίαστους εστίασε στον τρόπο που τα μέλη κράτη της ΕΕ θα πρέπει να λειτουργούν μέσα στην Ένωση, τονίζοντας: «Τώρα έχουμε μια τελική ευθεία, στην οποία η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να πειστούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι η επιστήμη έχει τη λύση στο πρόβλημα. Δεν το καταφέραμε εντελώς, έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους πολλούς, μένει όμως μια μικρή ομάδα η οποία και δημιουργεί το πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είμαι  οπαδός μιας Ευρώπης συγκεντρωτικής, δομημένης σε ένα μοντέλο «σταλινικό», όπου «η Μόσχα αποφασίζει και οι υπόλοιποι ακολουθούν  Δεν είμαστε ένα ενιαίο κράτος, είμαστε 27 Δημοκρατίες»

Η προμήθεια των εμβολίων και η έγκρισή τους έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τα προγράμματα εμβολιασμού έγιναν σε εθνικό, τοπικό επίπεδο. Πρέπει λοιπόν να βρούμε μέσα σε αυτή την ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα, τη σωστή ισορροπία, ανάμεσα στο τι κάνουν οι Βρυξέλλες και στο τι κάνουν οι πρωτεύουσες των χωρών μελών», συνέχισε μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, η σύλληψή του, το κόστος του, η καθολική κάλυψη σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, τα πιστοποιητικά. Αλλά όλα αυτά δεν αντικαθιστούν στην ευθύνη την εθνική και την τοπική, του να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει “από πάνω”, από τις Βρυξέλλες, αλλά απαιτεί δουλειά, προσπάθεια και πειθώ που πρέπει να φτάσει μέχρι και το τελευταίο χωριό και στην οποία εμπλέκονται οι τοπικές αρχές, ο δήμαρχος, ο ιερέας, ο γιατρός, ο φαρμακοποιός. Δεν γίνονται όλα από τις Βρυξέλλες», διευκρίνισε.

Για τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις κατά των νέων περιοριστικών μέτρων που σημειώνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Σχοινάς είπε ότι στην Ευρώπη έχουμε μια πολιτική παράδοση διαδηλώσεων στο δρόμο, και επομένως είναι  και αυτό ένα κομμάτι του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Είμαστε Δημοκρατίες που επιτρέπουν αυτές τις εκδηλώσεις, δεν ξεκινώ από μια απορριπτική άποψη για όσους νοιώθουν την ανάγκη να κατέβουν στον δρόμο για να περάσουν ένα μήνυμα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου. Το πρόβλημα είναι το πώς θα μπορέσουμε με τα όπλα της επιστήμης και του ορθού λόγου να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι υπάρχουν απαντήσεις στα προβλήματά τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό απαιτεί μια συναντίληψη στο πεδίο και μια δράση σε τοπικό επίπεδο που δεν είναι πάντα εμφανής. «Υπάρχει μια τάση να τα περιμένουμε όλα από τις Βρυξέλλες, ή από την Αθήνα, ή από τους πολιτικούς. Πολλά πράγματα πρέπει και η κοινωνία να μπορεί να τα διαχειρίζεται μέσα από δομές που είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη», υπογράμμισε.

Μίλησε για απόψεις που είναι περιθωριακές, καθώς έχουν μια τάση απόρριψης της επιστήμης και ψάχνουν εύκολες απαντήσεις, σημειώνοντας ότι απαιτείται μια προσπάθεια πειθούς, εξήγησης, επιχειρηματολογίας. «Όσο αυτό δεν  συμβαίνει, αφήνεται χώρος και σε πολιτικές απόψεις που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Η καλύτερη απάντηση στους ακραίους, στο λαϊκισμό, στους ευρωφοβικούς και σε αυτούς που φοβούνται την επιστήμη είναι η καλή πολιτική. Όσο δίνουμε λύσεις με καλές πολιτικές, τόσο αυτές οι ακραίες φωνές χάνουν επιχειρήματα. Όσο προχωράμε με ικανοποιητικές απαντήσεις στο πολιτικό πεδίο, τόσο θα αποδυναμώνονται οι μεσσιανικές αντιλήψεις ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα γίνουμε πλούσιοι ή ότι θα ιαθούμε χωρίς να κάνουμε μια προσπάθεια», επεσήμανε. «Εκεί είναι η ελπίδα. Μέσα από την συντεταγμένη προσπάθεια του ορθού λόγου, της μετριοπάθειας, της επιστήμης, των επιχειρημάτων, και αυτοί οι ακραίοι συμπολίτες μας στο τέλος θα καταλάβουν το στρατηγικό τους συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνεργασία Ισπανίας- Τουρκίας

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις συμφωνίες της Ισπανίας με την Τουρκία, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι συνδέεται με την ανάγκη να αποκτήσουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τις εξωτερικές σχέσεις και την άμυνα που δεν την έχουμε ακόμη.

«Και όσο δεν την έχουμε, τα κράτη – μέλη διαγκωνίζονται πλασάροντας τις δικές  τους επιδιώξεις εις βάρος του συνολικού καλού και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει», δήλωσε. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, την ίδια ημέρα η Ισπανία διαγκωνιζόταν για τα αμυντικά της συμβόλαια, και η Βουλγαρία διαμαρτυρόταν έντονα στην Άγκυρα για παρέμβαση στις βουλγαρικές εκλογές. «Την ίδια ημέρα, δυο κράτη μέλη σε σχέση με την ίδια τρίτη χώρα, εξέφραζαν διαφορετικά ενδιαφέροντα και συμφέρονται.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε όλα τα κράτη να καταλάβουν ότι είναι συνιδιοκτήτες, συμμέτοχοι, «κρατούν μετοχές της ίδιας επιχείρησης, δηλαδή της ΕΕ, και έχουν κοινό συμφέρον, να ανεβάζουν την τιμή της μετοχής βοηθώντας την επιχείρηση να πάει μπροστά. Όσο δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε αυτή τη συναντίληψη, θα βλέπουμε αυτά που δεν μας αρέσουν και μας ενοχλούν και σύντομα θα είναι αναμνήσεις μιας κατάστασης που την αφήνουμε πίσω», επεσήμανε.

Οι 3 εκκρεμότητες για την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ

Ο κ. Σχοινάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενοποίησης, αλλά παραδέχθηκε πως υπάρχουν εκκρεμότητες, λέγοντας πως μένει να γίνουν τρία πράγματα. «Μια ισχυρή ταυτότητα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις δίνουν ακόμη τον τόνο και όχι η Ευρώπη. Το δεύτερο είναι μια κοινή φορολογική πολιτική. Και το τρίτο είναι η μετανάστευση, αφού δεν έχουμε όμως ακόμα ένα ενιαίο ολιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Προσπαθούμε με μεγάλες αγωνίες να το πετύχουμε στα επόμενα 2-3 χρόνια».