«Δεν είμαι ικανοποιημένη μ' αυτά που γίνονται (στα πανεπιστήμια), αλλά δεν μπορώ να τα επηρεάσω», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στα πανεπιστήμια με την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν σήμερα οι καθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ, αλλά και τις συνεχιζόμενες καταλήψεις. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα επαγγελματικά Λύκεια, η υπουργός Παιδείας στάθηκε στη σημασία του αιτήματος των Πρυτάνεων (στην προχθεσινή σύνοδο) να μείνουν ανοιχτά τα Πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας «κανονικη» τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων (σημειώνεται ότι ορισμένοι πρυτάνεις -Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Παντείου και Πανεπιστημίου Πατρών- θεώρησαν μη κανονική τη διαδικασία έκδοσης ψηφίσματος και απήχαν απο τη ψηφοφορία, ενώ οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ αποχώρησαν).
Πρόσβαση στα Πανεπιστήμια για τους απόφοιτους επαγγελματικών Λυκείων
Οπως ανακοινωσε η υπουργός, οι κάτοχοι απολυτηρίων επαγγελματικού λυκείου θα έχουν πρόσβαση και στα Πανεπιστήμια.
Όπως διευκρινίστηκε, οι υποψήφιοι που προέρχονται απο τα επαγγελματικά λύκεια και θα θέλουν να δώσουν για τα Πανεπιστήμια, θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας και δύο επαγγελματικής παιδείας. Τα εξεταζόμενα επαγγελματικά μαθήματα θα ορίζονται για κάθε ειδικότητα με υπουργική απόφαση. Τα κοινά μαθήματα εξετάζονται στα ίδια θέματα και για τους δύο τύπους λυκείων. Η κατανομή των τμημάτων των σχολών στα πέντε επιστημονικά πεδία είναι ίδια για τους υποψήφιους και των δύο τύπων λυκείου. Οι συντελεστές βαρύτητας στα κοινώς εξεταζόμενα μαθήματα επίσης είναι ίδιοι.
Οι υποψήφιοι επιλέγουν τμήματα και σχολές απο δύο μόνο επιστημονικά πεδία. Ο δε υπολογισμός των μορίων και στους δύο τύπους λυκείων γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Ο κάτοχος απολυτηρίου επαγγελματικού λυκείου, όμως, έχει και άλλη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: συμμετοχή σε ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σχολές του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΤΕΙ), με πιθανότερες σχολές τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε ποσοστό θέσεων που θα ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του υπουργού Παιδείας.
Οι μαθητές παρακολουθούν τα τρία μαθήματα της ομάδας Α, δηλαδή Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά Ι και Φυσική Ι και ένα απο τα μαθήματα επιλογής: δηλαδή Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Βιολογία ΙΙ, Διαχείριση Φυσικών Πόρων.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα Μαθηματικά Ι, και δύο επαγγελματικά μαθήματα που ορίζονται για κάθε ειδικότητα.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίου στη διαδικασία επιλογής είναι η συγκέντρωση συνόλου μορίων τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων. Ετσι, προκειμένου για συμμετοχή υποψηφίου στη διαδικασία επιλογής σε τμήματα, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συγκεντρώσει σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου που προβλέπεται για τα τμήματα αυτά με τον συνυπολογισμό και των μορίων του ειδικού μαθήματος.
Οι συντελεστές κατά εξεταζόμενο μάθημα ορίζονται ως εξής: Για κάθε ένα για τα μαθήματα ειδικότητας, συνελεστής 4, για το μάθημα Μαθηματικά Ι, συντελεστής 2, και για το ειδικό μάθημα συντελεστής 2.