Απόψεις
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 07:00

«Καλοί» και «κακοί» ανεμβολίαστοι

Όποιοι έχουν ζήσει σε αυτή τη χώρα, και όχι μόνον αυτοί, γνωρίζουν ότι ο πελατειασμός αποτελεί το πιο έμμονο χαρακτηριστικό της πολιτικής ιστορίας μας. Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι, όμως, θα περίμεναν ότι τουλάχιστον το ζήτημα του εμβολιασμού θα έμενε έξω από τις πελατειακές λογικές. Εις μάτην! Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκαν πρακτικές διακριτής αντιμετώπισης του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, που αποδεικνύουν ότι η ψηφοθηρία ενδημεί και εκεί, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Όποιοι έχουν ζήσει σε αυτή τη χώρα, και όχι μόνον αυτοί, γνωρίζουν ότι ο πελατειασμός αποτελεί το πιο έμμονο χαρακτηριστικό της πολιτικής ιστορίας μας. Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι, όμως, θα περίμεναν ότι τουλάχιστον το ζήτημα του εμβολιασμού θα έμενε έξω από τις πελατειακές λογικές. Εις μάτην! Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκαν πρακτικές διακριτής αντιμετώπισης του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, που αποδεικνύουν ότι η ψηφοθηρία ενδημεί και εκεί.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας. Σειρά κυβερνητικών στελεχών, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν ως δαμόκλειο σπάθη τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας, τώρα αναζητούν προφάσεις για να κλείσουν οριστικά το θέμα. Την αρχή έκανε ένας υπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι ένστολοι διασπείρουν τον ιό. Λίγο αργότερα το πλέον αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος αντέτεινε ως επιχείρημα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ότι η «ΕΛΑΣ κάνει καλά τη δουλειά της» και ότι «τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα». Με άλλα λόγια το γεγονός ότι μερικές χιλιάδες ανεμβολίαστοι αστυνομικοί κυκλοφορούν και ελέγχουν εμβολιασμένους πολίτες δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν σε μια κυβέρνηση η οποία, κατά τα άλλα, διακηρύσσει ότι γίνεται όλο και πιο αυστηρή κατά των «κακών» ανεμβολίαστων. 

Οι «καλοί ανεμβολίαστοι» φαίνεται, όμως, ότι εκτός από τα σώματα ασφαλείας προτιμούν και τις εκκλησίες. Πριν από μερικές ημέρες οι πολίτες άκουσαν τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ιερούς ναούς για να διαπιστώνεται εάν τηρείται το μέτρο της εισόδου των πιστών με πρόσφατο μοριακό ή rapid test. Χθες, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι τελικά η εκκλησία θα εξαιρεθεί από την επιβολή διοικητικών προστίμων. Επιπλέον, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει εάν η αστυνομία θα διενεργεί όντως ελέγχους στους ιερούς ναούς ή εάν τα πρόστιμα θα προκύπτουν από… θαύμα. 
Αν χρειαζόμαστε πάντως πραγματικά ένα θαύμα, αυτό θα είναι να καταστούν επιτέλους οι ελληνικές κυβερνήσεις λιγότερο φοβικές απέναντι στο εκλογικό τους ακροατήριο.