Αθλητικά
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 13:44

Η σκιά της CIA πάνω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Ένας πρώην αξιωματικός της CIA κατασκόπευε ανώτατους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου για χρόνια ενώ εργαζόταν για το Κατάρ, τη χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA σε έναν χρόνο από σήμερα, αποκάλυψε το Associated Press ύστερα από μακρά έρευνα.

του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Ένας πρώην αξιωματικός της CIA κατασκόπευε ανώτατους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου για χρόνια ενώ εργαζόταν για το Κατάρ, τη χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA σε έναν χρόνο από σήμερα, αποκάλυψε το Associated Press ύστερα από μακρά έρευνα.

Το Κατάρ αναζήτησε ένα πλεονέκτημα στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων για την ανάληψη της διοργάνωση έναντι αντιπάλων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία, προσλαμβάνοντας τον πρώην αξιωματικό της CIA, Κέβιν Τσάλκερ, προκειμένου να αποκτήσει εικόνα για άλλες προτάσεις και αξιωματούχους-κλειδιά που επέλεξαν τον νικητή το 2010 (Νότια Αφρική), σύμφωνα με την έρευνα του AP.

Ο Τσάλκερ - αποκαλύπτει η έρευνα - εργάστηκε για το Κατάρ και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να παρακολουθεί τα άτομα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου που επέκριναν την απόφαση να ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στη χώρα του Κόλπου. Πάντως, η τάση πρώην αξιωματούχων πληροφοριών των ΗΠΑ που πηγαίνουν να εργαστούν για ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανησυχεί τους υψηλά ιστάμενους της Ουάσιγκτον.

«Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα από τον Κόλπο που ρέουν μέσω της Ουάσιγκτον... Ο όγκος του πειρασμού είναι τεράστιος και αναπόφευκτα "κολλάει" τους Αμερικανούς σε 

πράγματα στα οποία δεν πρέπει να "κολλήσουν"», δήλωσε το μέλος του Κογκρέσου Τομ Μαλινόφσκι, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ.

Η έρευνα του AP δείχνει ότι το Κατάρ έχει αφήσει ελάχιστα πράγματα στην τύχη. Το έργο παρακολούθησης περιλάμβανε επίσης την υπηρεσία ενός ψεύτικου φωτορεπόρτερ για να παρακολουθεί τις προσφορές από αντίπαλες χώρες για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επιπλέον, πράκτορες που εργάζονταν για τον Τσάλκερ φέρεται να έψαξαν τα τηλεφωνικά αρχεία τουλάχιστον ενός ανώτερου αξιωματούχου της FIFA, πριν από την ψηφοφορία το 2010.

Η πλήρης έκταση του έργου του Τσάλκερ για το Κατάρ δεν είναι σαφής, αλλά το AP εξέτασε μια ποικιλία πρότζεκτς που προτάθηκαν από τους Global Risk Advisors (διεθνής εταιρεία παροχής στρατηγικών συμβούλων που παρέχει στους πελάτες της καινοτόμες ιδέες για την αγορά και στρατηγικές μετριασμού του κινδύνου) μεταξύ 2014 και 2017, όπου αναφέρονται προτάσεις οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο άμεσα με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο άνδρας στο επίκεντρο της έρευνας, από την πλευρά του, αρνήθηκε αιτήματα για συνέντευξη ή για να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με το έργο του για την κυβέρνηση του Κατάρ. Ο Τσάλκερ ισχυρίστηκε επίσης ότι ορισμένα από τα έγγραφα που εξέτασε το Associated Press ήταν ψευδή.

Αντίθετα, το AP επιβεβαίωσε ότι είχε εξετάσει εκατοντάδες σελίδες εγγράφων από τις εταιρείες του Τσάλκερ, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης ενημέρωσης έργου από το 2013, που περιείχε αρκετές φωτογραφίες από τη συνάντηση του επιτελείου του Τσάλκερ με διάφορους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου. 

Πολλαπλές πηγές με εξουσιοδοτημένη πρόσβαση έχουν προσκομίσει έγγραφα στο Associated Press, δηλώνοντας «αναστάτωση» από το έργο του Τσάλκερ για το Κατάρ και ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες, υπό τον φόβο αντιποίνων.