Κόσμος
Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 14:51

Σουδάν: Δακρυγόνα έξω από το προεδρικό μέγαρο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών οι οποίοι όδευαν προς το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών οι οποίοι όδευαν προς το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο προεδρικό μέγαρο αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ωρών η συμφωνία μεταξύ του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του ανατραπέντος πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ. Με βάση τη συμφωνία αυτήν, η οποία καταγγέλλεται από τους διαδηλωτές, ο Χάμντοκ θα αποκατασταθεί στο αξίωμά του και θα σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σουδανικές σημαίες και φωτογραφίες εκείνων που σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του πραξικοπήματος, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπουρχάν, του επικεφαλής των πραξικοπηματιών που ανέτρεψε την κυβέρνηση στις 25 Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Σουδάν σχεδιάζει να αποκαταστήσει τον ανατραπέντα πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ μετά από εβδομάδες αναταραχών που προκλήθηκαν από το πραξικόπημα, δήλωσε στο Reuters ο Φαντλάλαχ Μπούρμα Νασίρ, επικεφαλής του Κόμματος Umma.

Ο Χάμντοκ θα σχηματίσει ένα ανεξάρτητο υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν βάσει συμφωνίας μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών κομμάτων, είπε ο Νασίρ, ο οποίος παρευρέθηκε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες μεσολαβήσεων για να εξέλθει η χώρα από την σοβαρή κρίση, η οποία σηματοδοτήθηκε από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του στρατού, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με φιλοδημοκρατικό συνδικάτο γιατρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters