Πολιτική
Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 11:45

Αρχίζει η μάχη για την οικονομία

Αρχίζει αύριο στη Βουλή η μάχη για την οικονομία. Στην κυβέρνηση ποντάρουν στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης για να στείλουν σήμα αλλαγής σελίδας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για κύμα ακρίβειας και ανεπαρκή μέτρα. 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Ξεκινά αύριο και κορυφώνεται στις 18 Δεκεμβρίου  - οπότε και ψηφίζεται  ο προϋπολογισμός στη Βουλή - η «μάχη» της οικονομίας ανάμεσα σε κυβέρνηση  και ΣΥΡΙΖΑ.  Οι δύο «μονομάχοι» διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο  τα νούμερα και εστιάζουν σε άλλα θέματα της οικονομικής ατζέντας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. 

Στην κυβέρνηση ποντάρουν στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης για να στείλουν μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία. Την ίδια στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για ράλι ακρίβειας και χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί.

Αύριο τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή, όπου θα διεξαχθή Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα πρώτο  crash test  που θα δώσει μια εικόνα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν κυβέρνηση και  αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή (η οποία ξεκινά στις 14 και ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου).

Για αναπτυξιακό άλμα μιλά η κυβέρνηση

Στο θετικό momentum της οικονομίας εστιάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφήνοντας παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η  ελληνική οικονομία έδειξε ισχυρά αντισώματα στην πανδημία , γεγονός που πιστοποιείται και από μια σειρά στοιχείων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας (για παράδειγμα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει υποχώρηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο).

Στην κυβέρνηση ποντάρουν ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κύκλο επαφών προς αυτή την κατεύθυνση. Στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο είχε σειρά συναντήσεων με επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχειρισης κεφαλαίων καθώς και επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

Όσον αφορά στο εισαγόμενο ράλι αυξήσεων στην ενέργεια-  που επηρεάζει μια σειρά βασικών προϊόντων - από το οικονομικό επιτελείο  αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως έχουν ήδη υλοποιηθεί μέτρα στήριξης κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτουν δε πως ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα μπουν σε εφαρμογή και πρόσθετα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στο «καυτό» θέμα του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση μιλά για διπλή ενίσχυση  το 2022, με την πρώτη αύξηση να καταβάλλεται   την 1η Ιανουαρίου (και να είναι 2%). Παράλληλα αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν θα μπουν πρόσθετοι φόροι το 2022, ενώ μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων παραμένουν σε ισχύ. Για παράδειγμα παρατείνεται και την επόμενη χρονιά η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες . 

ΣΥΡΙΖΑ : Ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα για την κρίση ακρίβειας 

Σφοδρά πυρά στους χειρισμούς που γίνονται στο πεδίο της οικονομίας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων σημειώνει  πως «εδώ και έξι μήνες ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός συμπιέζεται ασφυκτικά» και γίνεται λόγος για «πρωτοφανείς ανατιμήσεις»

«Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί, καθησυχάζει και λαμβάνει μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα έχει αφήσει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο έλεος της κρίσης ακρίβειας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ασκείται έντονη κριτική στον προϋπολογισμό  του 2022 και επισημαίνεται  πως μειώνονται κατά 1.7 δισεκατομμύριο ευρώ οι κοινωνικές δαπάνες  και μετατρέπεται η  ακρίβεια «σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ  εστιάζει στο μέτωπο των μισθών, προτείνοντας ο κατώτατος μισθός να  πάει στα 800 ευρώ. Παράλληλα προτείνει : κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με  ετήσιο εισόδημα έως €40.000, έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ενεργειακό πεδίο και στην ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί  το ντόμινο ανατιμήσεων.