Ούτε εκστατικά πλήθη, ούτε πρόθυμοι φώναζαν κατά την επίσκεψη του Έρικ Ζέμουρ στο Λονδίνο. Αντίθετα, ο ακροδεξιός τηλεοπτικός αστέρας με προεδρικές φιλοδοξίες απευθύνθηκε σε μερικές εκατοντάδες Γάλλους ομογενείς σε ένα «άθλιο», κατά το POLITICO, συνεδριακό κέντρο ξενοδοχείου, συλλογίστηκε εκτενώς για το συνταγματικό δίκαιο και έκανε ασαφείς δηλώσεις για το εάν οι Γάλλοι στο εξωτερικό έπρεπε να επιστρέψουν.
Ούτε εκστατικά πλήθη, ούτε πρόθυμοι φώναζαν κατά την επίσκεψη του Έρικ Ζέμουρ στο Λονδίνο. Αντίθετα, ο ακροδεξιός τηλεοπτικός αστέρας με προεδρικές φιλοδοξίες απευθύνθηκε σε μερικές εκατοντάδες Γάλλους ομογενείς σε ένα «άθλιο», κατά το POLITICO, συνεδριακό κέντρο ξενοδοχείου, συλλογίστηκε εκτενώς για το συνταγματικό δίκαιο και έκανε ασαφείς δηλώσεις για το εάν οι Γάλλοι στο εξωτερικό έπρεπε να επιστρέψουν.
Η διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο ξεκίνησε... στραβά όταν το Βασιλικό Ίδρυμα ακύρωσε μια εκδήλωση δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της. Ο Ζεμούρ, του οποίου η άνοδος θα μπορούσε να κάνει σοβαρή ζημιά στις ελπίδες της Μαρίν Λεπέν να γίνει πρόεδρος το επόμενο έτος, επίσης απέτυχε να συναντήσει κάποιον Βρετανό πολιτικό - ή τουλάχιστον κανείς δεν θα παραδεχόταν δημόσια ότι τον συναντούσε.
Στη σκηνή την Παρασκευή, ο Ζεμούρ, ο οποίος βρίσκεται επίσημα σε περιοδεία προώθησης βιβλίων, προσπάθησε να ρίξει... φως στις δυσκολίες. «Υποτίθεται ότι θα συναντιόμασταν στο διάσημο Βασιλικό Ίδρυμα και εδώ είμαστε σε ένα ξενοδοχείο Ibis», αστειεύτηκε. «Υποθέτω ότι ταιριάζει στο ρεπουμπλικανικό μας πνεύμα, τελικά κόψαμε τα κεφάλια των βασιλιάδων».
Σε μια ομιλία και Q&A που διήρκησε μια ώρα, ο Ζεμούρ μίλησε για τις καταδικασμένες φιλοευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γαλλικής ελίτ, το πνεύμα των εκπατρισμένων της επιχειρηματικότητας και, φυσικά, το Brexit.
«Νομίζω ότι το Brexit έδειξε τη ζωτικότητα του βρετανικού λαού, ο οποίος επέλεξε να πάρει ξανά τον έλεγχο της μοίρας του», είπε στο πλήθος. «Αποφάσισαν να σταματήσουν να υποτάσσονται στους Ευρωπαίους δικαστές, στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες».
«Η βρετανική πολιτική τάξη μπήκε στον πειρασμό να αγνοήσει τη δημοκρατική ψήφο και τελικά δεν το έκανε, και αυτό είναι αξιοθαύμαστο», είπε ο Ζεμούρ, ο οποίος βέβαια δεν υποστηρίζει ένα Frexit, αλλά θέλει να αγνοήσει τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετανάστευση και την κρατική βοήθεια.
Η επίσκεψή του στο Λονδίνο ήταν επίσης μια ευκαιρία για τον ίδιο να επιτεθεί σε έναν από τους... αγαπημένους του κακούς: την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξή του στην Telegraph, ο Ζεμούρ προειδοποίησε ότι «χωρίς τη Γαλλία, η ΕΕ είναι νεκρή», υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θα λυγίσουν στη θέληση της Γαλλίας.
«Εάν χρειαστεί θα έκλεινα τα σύνορά μας με την Ιταλία ή την Ισπανία, ό,τι λέει η Συνθήκη Σένγκεν», πρόσθεσε.
Στο κοινό στο Λονδίνο, πολλοί είπαν ότι συμμερίζονται τη σκληρή του στάση για τη μετανάστευση και τις απόψεις του για τον πατριωτισμό, αλλά ήταν διστακτικοί σχετικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία ή απογοητευμένοι από την απόδοσή του.
«Μου αρέσει που είναι ένας τέτοιος χαρακτήρας, ακόμα κι αν κάποια από αυτά που λέει είναι υπερβολικά», είπε η Σαμάνθα, μια Γαλλίδα εμπειρογνώμονας που ζει στο Λονδίνο και αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό της. «Αλλά περιμένω να δω το μανιφέστο του… Δεν τον ακολουθώ ακόμα».
«Ήταν στοργικός με τους εκπατρισμένους… απαντούσε σε ερωτήσεις με στυλ και είναι πολύ αυθεντικός», είπε ο Λίντικ Γρίνφελντt, που εργάζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, «αλλά το κοινό ήταν αρκετά ήρεμο, οι αντιδράσεις λίγο περιορισμένες. Είναι ντροπή.»
Επισήμως, ο Ζεμούρ δεν είναι ακόμη υποψήφιος για την προεδρία, αλλά, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO, βρίσκεται στην πορεία για το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακριβώς πίσω από τη Λεπέν με 17%, με τον Μακρόν με 24%.
Το ταξίδι στο Λονδίνο μπορεί να μην είχε προγραμματιστεί για τον Ζεμούρ, αλλά υπήρχε ένας άλλος μεγάλος λόγος για να περάσει τη Μάγχη: χρήματα, ή πιο συγκεκριμένα χρηματοδότηση εκστρατείας σε μια εποχή που οι γαλλικές τράπεζες διστάζουν να δανείσουν σε πολιτικούς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ζεμούρ έλαβε μέρος σε πολλά γεύματα και δείπνα με έως και 20 πιθανούς χορηγούς κάθε φορά, σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας που είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας. «Πολλοί από αυτούς είναι δωρητές που είναι απογοητευμένοι με τον Εμανουέλ Μακρόν», είπε το μέλος της ομάδας, προσθέτοντας ότι λάμβαναν ένα μείγμα από μεγάλες και μικρές συνεισφορές, «όσο ο Μακρόν το 2017».
Στο κοινό στην ομιλία του, πιθανοί χορηγοί είπαν ότι σκέφτονται να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους για τον Ερίκ Ζεμούρ.
«Δεν αποκλείω την υποστήριξη της εκστρατείας του, αλλά δεν γνωρίζω αρκετά για τις προτάσεις του», είπε ένας τραπεζίτης που δεν είπε το όνομά του για επαγγελματικούς λόγους. «Είναι στο χέρι του να παρουσιάσει ένα πιο δομημένο μανιφέστο».
«Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του, κερδίζει χρόνο γιατί δεν είναι ακόμα στην κορυφή των οικονομικών θεμάτων και προσπαθεί να το βάλει τέρμα».
Το ρολόι όμως «χτυπάει». Το Σάββατο, ο Ζεμούρ έδωσε την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι είναι υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία.
Έγραψε στο Twitter «Στις 5 Δεκεμβρίου, η επόμενη σελίδα της ιστορίας ξεκινά με μια συγκέντρωση στο Παρίσι. Έλα να τη γράψεις μαζί μου».
Ένα μέλος της ομάδας του επιβεβαίωσε ότι το tweet σήμαινε ότι ο Ζεμούρ θα είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του εγκαίρως για το ράλι στο Παρίσι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico