Απόψεις
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 07:00

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια...

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει», λέει ο θυμόσοφος λαός, με την πανδημία να αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη ανατροπών σε παγκόσμια κλίμακα από το ξέσπασμά της μέχρι σήμερα, αλλά και να συνεχίζει να απειλεί την ανθρωπότητα και ειδικότερα τη γειτονιά μας με νέες ανατροπές, γράφει η Βάσω Βεγίρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει», λέει ο θυμόσοφος λαός, με την πανδημία να αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη ανατροπών σε παγκόσμια κλίμακα από το ξέσπασμά της μέχρι σήμερα, αλλά και να συνεχίζει να απειλεί την ανθρωπότητα και ειδικότερα τη γειτονιά μας με νέες ανατροπές.

Στην «τέλεια καταιγίδα» που ο νέος κορονοϊός σηματοδότησε για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αφενός μεν έτρεξε με απίστευτες ταχύτητες η ψηφιοποίηση οικονομιών και κλάδων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αλλά το σίγουρο στο τέλος της ημέρας είναι ότι οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι, έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας και συνεχίζουν να δέχονται πλήγματα κάτω από τη ζώνη το μικρομεσαίο επιχειρείν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι και φυσικά οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό το πρωτοφανές σκηνικό, η ελληνική οικονομία κατάφερε το 2021 να καταγράψει υψηλότερους από το αναμενόμενο και αντικειμενικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε μόλις χθες στη Βουλή προβλέπει υψηλή επίσης ανάπτυξη και για το 2022, βέβαια χαμηλότερη από το 2021 (6,9% για φέτος και 4,5% για το 2022), ενώ προβλέπει ότι το 2022 θα είναι χρονιά κανονικότητας για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη αυτή βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό γίνεται αναφορά για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,3% φέτος και κατά 3% το 2022, άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 11,7% φέτος και κατά 21,9% το 2022 (λόγω και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης) και αύξηση των εξαγωγών κατά 14,1% φέτος και 11,1% το 2022.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πολύ πιο μεγάλες και ανταγωνιστικές χώρες-οικονομίες από τη δική μας, όπως λ.χ. η Αυστρία και η Γερμανία, χτυπιούνται ανελέητα από την πανδημία παρά τα καλά ποσοστά εμβολιασμών και επιστρέφουν σε καθολικά lockdowns. Σε όλα αυτά, δε, έρχεται να προστεθεί ως... κερασάκι η μόλις χθεσινή έκκληση του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, προς τη γειτονική μας Βουλγαρία να επιταχύνει τους εμβολιασμούς (έχει εμβολιαστεί ποσοστό μικρότερο του 30% του πληθυσμού της) διότι -όπως τόνισε- υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας παραλλαγής (μετάλλαξης του ιού) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες... Ενδεχόμενο που θα «αφανίσει» πάραυτα ζωές και οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον, μακάρι να επιβεβαιωθούν όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού και το 2022 να είναι όντως «χρονιά κανονικότητας» και βέβαια αυτό να γίνει προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση λ.χ. μπορεί να ανεβαίνει, αλλά το θέμα είναι πόσοι συμμετέχουν σε αυτήν την αύξηση στην πραγματικότητα. Όπως επίσης είναι αναμφίβολα μεγάλη η στήριξη που θα δοθεί στην οικονομία από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει διάχυσή τους και στο μικρομεσαίο επιχειρείν... Η κοινωνική συνοχή μιας χώρας, εξάλλου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική.