Αθλητικά
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 12:50

Η Formula1 θέτει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία

Με μπροστάρη τον Λιούις Χάμιλτον, οδηγοί της F1 έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες του αραβικού κόσμου.

Του Νίκου Αθανασίου

Με μπροστάρη τον Λιούις Χάμιλτον, οδηγοί της F1 έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες του αραβικού κόσμου.

Από σήμερα, Παρασκευή, μέχρι και την Κυριακή τα φώτα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στρέφονται στο Grand Prix της Formula1 στο Κατάρ ενώ σε δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αγώνας στην Σαουδική Αραβία.

Το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα έπρεπε να ισχύουν στην χώρα με αφορμή, μεταξύ άλλων, τους εργάτες που δουλεύουν ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2022.

Στις επίσημες δηλώσεις των οδηγών ενόψει του αγωνιστικού τριημέρου ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Λιούις Χάμιλτον έθεσε επί τάπητος τις συνθήκες που επικρατούν στο Κατάρ αλλά και στην Σαουδική Αραβία.

Ο Βρετανός πιλότος κατά το παρελθόν έχει τοποθετηθεί κατά του ρατσισμού, είναι ιδιαίτερα ενεργός σε αυτά τα θέματα και για ακόμη μία φορά έδειξε πως δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος πρωταθλητής.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Αυτά τα μέρη χρειάζονται έλεγχο. Τα ίσα δικαιώματα είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ένα άτομο μπορεί να κάνει μια μικρή διαφορά αλλά μαζί, συνολικά, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Ελπίζω περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες να εκφράζονται περισσότερο σε τέτοια θέματα. Πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη μόρφωση. Χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε να μάθεις περισσότερα για μια περιοχή που σου είναι άγνωστη. 

Δεν είμαστε από τα ίδια μέρη, είναι τρομερά περίπλοκο το θέμα σε τέτοιες κοινωνίες που παίζει μεγάλο ρόλο η θρησκεία. Είναι τόσο πολύ που είναι δύσκολο να το κατανοήσεις.

Το σημαντικό είναι να εξακολουθούμε να ευαισθητοποιούμαστε σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες αλλαγές αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ως σπορ έχουμε αγωνιστεί, έχω αγωνιστεί σε πολλές από αυτές τις χώρες και έχω υπάρξει αμαθής, δεν είχα ενδιαφερθεί σε ορισμένα από τα προβλήματα αυτά.

Οπότε πρέπει να επιμορφωθούμε περισσότερο και να ορίσουμε την F1 υπεύθυνη και να διασφαλίσουμε πως πραγματικά κάνει ανάλογες ενέργειες όταν αγωνίζεται σε τέτοιες χώρες. Γι’αυτό έχω προσπαθήσει να υψώσω τη φωνή μου».

Στο πλευρό του Νόρις, Φέτελ και Ράσελ

Ο ομόσταβλός του στην McLaren, Λάντο Νόρις υπερθεμάτισε επί του θέματος, υποστηρίζοντας πως «είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ως κοινότητα στη Formula 1. Δεν είναι κάτι που μπορεί μόνο ένας να αλλάξει. Προφανώς και μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αντίκτυπο αλλά δεν είναι τόσο απλό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του Φέτελ της Aston Martin και του Ράσελ της Williams ενώ ο ισχυρός άνδρας της F1, Στέφανο Ντομενικάλι τόνισε πως η παρουσία του αθλήματος σε αυτές τις χώρες θα βοηθήσει στην πρόοδο και την βελτίωση της κατάστασης.