Κόσμος
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 16:59

«Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος των συμφωνιών για την εξόρυξη πετρελαίων στην Κύπρο»

«Μια τελική διευθέτηση θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να ωφεληθούν από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού», αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες βράδυ, στην οποία κάνει επίσης λόγο για συμφωνίες που έχουν υπογράψει όχι μόνον η Κύπρος, αλλά και η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση ποιά είναι η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου στην Κύπρο, ο κ. Μακόρμακ σημειώνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Η όποια αμφισβήτηση είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτών των χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο και την Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος αυτών των συμφωνιών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πρόκειται να συμβουλεύσει αμερικανικές εταιρείες για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσφορών».

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κοντολίζα Ράις και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συζητήσουν το Κυπριακό, ο κ. Μακόρμακ απάντησε ότι εάν το θέσει ο κ. Γκιούλ, η κ. Ράις θα είναι έτοιμη να το συζητήσει.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ