Κόσμος
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 09:05

Ο Μόντι ακυρώνει τρεις νόμους της αγροτικής μεταρρύθμισης

Η Ινδία θα καταργήσει τρεις νόμους για τους οποίους οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί από πέρυσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Η Ινδία θα καταργήσει τρεις νόμους για τους οποίους οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί από πέρυσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

«Σήμερα, είμαι εδώ για να σας πω, και σε ολόκληρη τη χώρα, ότι αποφασίσαμε να πάρουμε πίσω, να καταργήσουμε, τους τρεις νόμους για τη γεωργία», είπε ο Μόντι. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη συνταγματική διαδικασία στο κοινοβούλιο αργότερα αυτόν τον μήνα για την κατάργηση των νόμων. Ο Μόντι προέτρεψε επίσης τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην ομιλία του προς το έθνος.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, που διαδηλώνουν ασταμάτητα τον τελευταίο χρόνο εναντίον των νόμων αυτών, κατασκήνωσαν το τελευταίο διάστημα σε εισόδους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, αφού η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση τους απαγόρευσε την είσοδο στο Νέο Δελχί.

Ο Ναρέντρα Μόντι έκανε την υπόσχεση αυτή την ημέρα της Πρακάς Παρβ, της γιορτής του φωτός των Σιχ, δύο μήνες προτού διεξαχθούν εκλογές στις βόρειες πολιτείες Πουντζάμπ και Ούταρ Πραντές, που έχουν μεγάλους αγροτικούς πληθυσμούς, καθώς και στις πολιτείες Ουτάραχαντ, Γκόα και Μανιπούρ.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο κεντρικός ομιλητής τις επόμενες ημέρες σε πολιτικές συγκεντρώσεις του κόμματός του, του BJP, στην Ούταρ Πραντές.

Το ινδικό κοινοβούλιο ψήφισε αυτούς τους νόμους τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι μεταρρυθμίσεις θα είχαν καταργήσει ορισμένους από τους κανόνες που προστάτευαν τους αγρότες της Ινδίας για δεκαετίες και θα τους υπέβαλλαν σε απεριόριστους μηχανισμούς ελεύθερης αγοράς όπου ο ανταγωνισμός θα ήταν υψηλός.

Η γεωργία είναι η κύρια πηγή διαβίωσης για περίπου το ήμισυ του πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων της Ινδίας, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 15% του ΑΕΠ. Οι οικονομολόγοι γενικά συμφωνούν ότι ο αγροτικός τομέας της Ινδίας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, εν μέρει για την προώθηση της ταχύτερης ανάπτυξης και την ανάπτυξη πιο βιώσιμης χρήσης σπάνιων πόρων όπως το νερό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, ΑΜΠΕ