Κόσμος
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2001 09:57

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επιτόκια

Αμετάβλητα, ενδέχεται να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα επιτόκια, εν αναμονή περισσοτέρων στοιχείων για την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Γηραιά Ηπειρο, ο οποίος επηρεάστηκε από την ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, πριν από την μείωση των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Κανείς από τους 26 οικονομολόγους και επενδυτές, σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg News, δεν περιμένει την μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει αύριο. Είκοσι από αυτούς είπαν, ότι, αναμένουν μείωση από τα σημερινά επίπεδα του 4,75% στα τέλη του επόμενου τριμήνου.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε, ότι όσο ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως το 2000, η χαλάρωση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενδέχεται να πιέσει τόσο τις εξαγωγές όσο και την παραγωγή στην Ευρώπη.

Σημειώνεται, ότι, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία απορροφά το 13% των εξαγωγών της ευρωζώνης, αναπτύχθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς της τελευταίας πενταετίας το προηγούμενο τρίμηνο.