Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο διπλωματικού μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη (18/11), μια κίνηση που θα έχει ως στόχο να διαμαρτυρηθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που η Ουάσιγκτον αναφέρει ως γενοκτονία κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο διπλωματικού μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη (18/11), μια κίνηση που θα έχει ως στόχο να διαμαρτυρηθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που η Ουάσιγκτον αναφέρει ως γενοκτονία κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
«(Είναι) Κάτι που εξετάζουμε», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε εάν εξετάζεται ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ πριν από μια συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ θα σήμαινε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα παρευρεθούν στα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Φεβρουάριο.
Μια απόφαση των ΗΠΑ να μην στείλουν διπλωμάτες θα ήταν μια επίπληξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ λίγες μέρες αφότου ο Σι και ο Μπάιντεν εργάστηκαν για να αμβλύνουν τις εντάσεις σε μια εικονική σύνοδο κορυφής, στις πρώτες εκτενείς συνομιλίες τους από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ακτιβιστές και μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να μποϊκοτάρει διπλωματικά τη διοργάνωση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα για γενοκτονία κατά των μουσουλμανικών εθνοτήτων στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σήμερα (18/11) στην τακτική ενημέρωση την Πέμπτη ότι η εξέταση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων οφείλεται στις ανησυχίες για τις πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
«Υπάρχουν τομείς που όντως έχουμε ανησυχίες: παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Ψάκι στους δημοσιογράφους. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες».
«Σίγουρα υπάρχει μια σειρά παραγόντων καθώς εξετάζουμε ποια θα είναι η παρουσία μας», πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση: «Θέλω να αφήσω στον Πρόεδρο τον χώρο να πάρει αποφάσεις», πρόσθεσε.
Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση εντός του Λευκού Οίκου για να κρατηθούν μακριά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τους Αγώνες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Ουάσιγκτον συζητούσε με χώρες σε όλο τον κόσμο για το «πώς σκέφτονται τη συμμετοχή τους», αλλά άφησε ασαφή την προθεσμία για τη λήψη απόφασης.
Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών πρότεινε τον Οκτώβριο μια τροποποίηση σε ένα ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, που θα απαγόρευε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δαπανά ομοσπονδιακά κεφάλαια για να «υποστηρίξει ή να διευκολύνει» τη συμμετοχή υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στους Αγώνες.
Η πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, κάλεσε επίσης σε διπλωματικό μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα παρευρεθούν θα χάσουν την ηθική εξουσία τους. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν ζητήσει το πλήρες μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο γερουσιαστής Τομ Κότον από το Αρκάνσας είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των «Ολυμπιάδων της γενοκτονίας» θα ήταν «πολύ λίγο, πολύ αργά» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν αθλητές, αξιωματούχοι ή Αμερικανοί εταιρικοί χορηγοί.
Η Νίκι Χέιλι, Ρεπουμπλικανή πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είχε επίσης καλέσει σε πλήρες μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι η συμμετοχή θα έστελνε ένα μήνυμα πως η Αμερική είναι πρόθυμη να κλείσει τα μάτια στη γενοκτονία.
Πηγή: Reuters