Κόσμος
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2007 18:43

Διαψεύδει προνόμια στην εταιρεία Μπους για τα πετρέλαια στην Κύπρο

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία «Crest» για μεταφορά φυσικού αερίου, ούτε πλήρωσε οποιοδήποτε ποσό προς την εν λόγω εταιρεία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» http://pdf.phileleftheros.com/PdfEdition/Auth/ .

Ο κ. Ρολάνδης αναφέρει επίσης πως δόθηκε στην «Crest» αντίγραφο της νομοθεσίας και ότι ήταν θέμα της εταιρείας να πείσει το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών να κατακυρώσει την οποιαδήποτε προσφορά της.

Αναφορικά με την επιστολή πρόθεσης και το μνημόνιο που υπεγράφησαν, ο κ. Ρολάνδης αναφέρει ότι είχαν ελεγχθεί από τη Νομική Υπηρεσία με σκοπό τη βεβαίωση ότι δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις.

Το 2001, όταν εντοπίσθηκαν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, ο τότε υπουργός Εμπορίου Ν. Ρολάνδης είχε υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για την εκμετάλλευσή τους με την αμερικανική εταιρεία Crest, συμφερόντων της οικογενείας του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους.

Οπως αποκάλυψε ο διάδοχος του κ. Ρολάνδη, νυν υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας, μία από τις πρώτες αποφάσεις το 2003 ήταν «να ακυρώσω αυτό το μνημόνιο συναντίληψης, γιατί είχε υπογραφεί χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρώντας μεγάλα δικαιώματα χωρίς διαγωνισμό».