Κόσμος
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2007 19:18

Bιλπέν: Παράλογο και ανέφικτο να δηλώνουν αποχώρηση όταν το Ιράκ θα είναι δημοκρατικό

«Εάν δεν ανακοινωθεί ότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχουν πλέον Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες στο ιρακινό έδαφος, τίποτα δεν θα συμβεί στο Ιράκ πέρα από περισσότερους νεκρούς και κρίσεις», δήλωσε ο γάλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των «Financial Times» αργά χθες.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι «σήμερα, η στρατιωτική παρουσία θεωρείται παράνομη από τους Ιρακινούς. Το να δηλώνει κανείς ότι τα ξένα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα όταν το Ιράκ θα είναι δημοκρατικό και ειρηνικό, είναι παράλογο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ... Το 2003 είχαμε δηλώσει κατηγορηματικά, από κοινού με τον πρόεδρο Σιράκ, ότι η λύση στο Ιράκ δεν ήταν στρατιωτική. Αυτό που λέγαμε το 2003, αποδεικνύεται εμπράκτως το 2007. Οι ΗΠΑ απέτυχαν στο Ιράκ. Από το 2003 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ το 2006 σκοτώθηκαν 12.000 Ιρακινοί πολίτες».

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την εκτίμηση, μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Γκόρντον Τζόντρο, ότι «μια ενδεχόμενη απόσυρση προτού οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την προστασία των Ιρακινών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της βίας στο Ιράκ».