Το Κόσοβο έχει δύο εθνότητες (Αλβανοί, Σέρβοι), δύο θρησκεύματα, και ένα εκατομμύριο προβλήματα.
Οι πληγές δεν έχουν κλείσει, ούτε οι ψυχές έχουν ημερέψει, χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 σ' αυτή τη σερβική επαρχία, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του αλβανικός. Οι Σέρβοι δεν ξεπερνούν πλέον τους 100.000.
Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, που ήταν ο ανώτατος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κόσοβο τα δύο πρώτα, και πιο δύσκολα χρόνια της ζωής αυτού του προτεκτοράτου (1999-2001), ήταν ένας από τους ανθρώπους που απέδωσε ευρεία αυτονομία σε μια αλβανοκρατούμενη επαρχία στα νότια της Σερβίας.
Εκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Η Σερβία αποφάσισε να προσδεθεί στη Δύση, στην ενωμένη Ευρώπη, ύστερα από τα πειράματα του Τίτο.
Το δίλημμα ήταν σαφές: ευρωπαϊκή λογική ή περιφερειακή δυναμική. Τη δεκαετία του '90, η Ευρώπη δεν μπόρεσε λόγω της απάθειάς της να βρει μια κοινή εξωτερική πολιτική. Σήμερα, χάρις στην έλξη που ασκεί, μπορεί να συμβάλει στην «αποβαλκανοποίηση» των Βαλκανίων, αν και εκφράζονται αμφιβολίες αν το δέλεαρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάμψει τελικά τις αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Πρότεινε να ενταχθεί και το Κοσσυφοπέδιο στην Ε.Ε. και μετά να ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/31/1296405.htm . Βέβαια και ο «σωτήρας» είναι αντιμέτωπος με τα «υπαρξιακά» του, βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει κάθε συζήτηση για περαιτέρω διεύρυνση.
Θα αναγκαστούν τελικά οι Σέρβοι να αποδεχθούν την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής, όπως άφησε να εννοηθεί ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο (δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χρειαστεί ενδεχομένως να επιβάλλει λύση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία στην περιοχή, σύμφωνα με συνέντευξή του στην «Guardian»);
Ενδεχομένως, αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν πεποιθήσεις, παρά μόνο περιστάσεις. Οι πεποιθήσεις επιστρατεύονται απλώς για να εξυπηρετήσουν τις περιστάσεις.
K.T.