Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) υπεγράφη την Παρασκευή, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη μίας δημιουργικής και στενής συνεργασίας που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο για το ΟΠΑ όσο και για το ΓΕΕΘΑ, με μία σειρά κοινών πρωτοβουλιών που αφορούν στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) υπεγράφη την Παρασκευή, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο διευθυντής Β' Κλάδου του, υποναύαρχος Δημήτριος Μήλας, και εκ μέρους του ΟΠΑ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ, Σπυρίδωνα Μπλαβούκο και τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, Νικόλαο Κυρέζη.
Σκοπός του μνημονίου είναι η ανάπτυξη μίας δημιουργικής και στενής συνεργασίας που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο για το ΟΠΑ όσο και για το ΓΕΕΘΑ, με μία σειρά κοινών πρωτοβουλιών που αφορούν στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Ειδικότερα, περιλαμβάνονται προγράμματα συνεργασίας στον εκπαιδευτικό αλλά και τον ερευνητικό τομέα, με χαρακτηριστικότερες τις ακόλουθες δράσεις:
- Συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα ήδη υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ σε εξασφαλισμένες θέσεις και μέσω υποτροφιών.
- Φοίτηση στελεχών σε προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ) με την παροχή αντίστοιχης πιστοποίησης.
- Δυνατότητα χρησιμοποίησης ήδη θεσμοθετημένων πλατφόρμων (Jean Monnet Centre of Excellence on EU Multilateral Diplomacy).
- Η ίδρυση εργαστηρίου μελέτης που θα εστιάζει στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις και την Αμυντική Οικονομία (International Negotiations and Defence Economics).
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που με κοινό γνώμονα τη θεμελιώδη αξία της αριστείας θέτει τις βάσεις για μία στενή, δημιουργική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, που παρουσιάζουν πολλά κοινά στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΟΠΑ με τη σειρά του τόνισε ότι «με την ουσιαστική συνεργασία των δύο πλευρών και την υλοποίηση των περιγραφόμενων δράσεων, προσδοκούμε να ωφεληθούν πολλαπλά αμφότεροι οι οργανισμοί. Η σύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης αποτελεί -και σε αυτήν τη σπουδαία σύμπραξη- τη σύνδεσή μας με τις πραγματικές ανάγκες των φορέων του Δημοσίου για την υποστήριξη και ανάπτυξή τους με βάση την ποιότητα και την αξία της αριστείας που πρεσβεύουν και οι δύο πλευρές».