Η ανθρωπότητα έχει περισσότερο έλεγχο στον κορωνοϊό από όσο νομίζει, λέει ο Μάικ Ράιαν. Ο κορυφαίος διευθυντής κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξακολουθεί να βλέπει την Ευρώπη να αντιμετωπίζει έναν σκοτεινό χειμώνα.
Η ανθρωπότητα έχει περισσότερο έλεγχο στον κορωνοϊό από όσο νομίζει, λέει ο Μάικ Ράιαν. Ο κορυφαίος διευθυντής κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξακολουθεί να βλέπει την Ευρώπη να αντιμετωπίζει έναν σκοτεινό χειμώνα.
Σχεδόν δύο χρόνια - και η πανδημία του απέχει πολύ από το να τελειώσει. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν ενεργούν αρκετά γρήγορα, λέει ο Μάικ Ράιαν, ο επιδημιολόγος ηγείται του προγράμματος για τις κρίσεις υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συντονίζει τον αγώνα κατά του Sars-CoV-2.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Zeit, ο δρ Ράιαν τονίζει οτι τα κρούσματα και τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται ξανά λόγω εποχικών παραγόντων αλλά και επειδή, ενώ τα εμβόλια έχουν κυκλοφορήσει σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι τα έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικά.
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή»,λέει στη Die Zeit ο δρ Ράιαν, «είναι ότι πολλοί πιστεύουν πώς τα συστήματα υγείας μπορούν να αντιδράσουν στο ίδιο επίπεδο όπως κατά τα προηγούμενα τρία κύματα. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξαντλημένο και πολλοί έχουν παραιτηθεί. Τα μισά περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας από πέρυσι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συστημάτων υγείας».
Ο συντονιστής του αγώνα κατά του Sars-CoV-2 στον ΠΟΥ τονίζει οτι «κάθε: χώρα πρέπει πλέον να αναλύει συστηματικά τις αδυναμίες της. Αυτό μπορεί να είναι ένα υποβαθμισμένο σύστημα υγείας, χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ή έλλειψη αναπνευστικών συσκευών.Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί γρήγορα πώς μπορεί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας βραχυπρόθεσμα. Στην αρχή της πανδημίας, πίστευα ότι ο αγώνας ενάντια στο νέο παθογόνο ιό θα αποτύγχανε επειδή δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα.
Αλλά στην πραγματικότητα έχουμε αποτύχει μέχρι στιγμής λόγω απλών πραγμάτων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέκυψαν στην πολιτική ηγεσία, στην επικοινωνία και στην απόκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου. Η πανδημία έφερε τα συστήματα υγείας υπό τεράστια πίεση σε όλο τον κόσμο, αλλά το σύστημα δεν κατέρρευσε. Κρατούσε. Είναι καταπληκτικό όταν το σκέφτεσαι, απλά καταπληκτικό. Το σύστημα έχει προσαρμοστεί σε αυτή την ακραία κατάσταση. Γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό σε κλινικές, ανειδίκευτοι εργάτες: όλοι δούλευαν μέχρι εξάντλησης. Επομένως, είναι ακόμη πιο απογοητευτικό για μένα το πώς απέτυχε η πολιτική….Υπάρχει συχνά μια στιγμή σοκ που σχετίζεται με μια κρίση όπως αυτή. Όπως σε ένα τροχαίο ατύχημα, δεν ξέρεις τι ακριβώς σου συμβαίνει, μόνο ότι συμβαίνει. Αυτό το σοκ μπορεί να μας παραλύσει. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να εξασκούμαστε για τέτοιες καταστάσεις. Οι στρατιώτες, οι νοσηλευτές και οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται για να μην χρειάζεται να σκέφτονται όταν έρχεται αυτή η στιγμή Νομίζω ότι πολλές χώρες δεν ήταν προετοιμασμένες για αυτή τη στιγμή της κρίσης. Στη συνέχεια, αντί να ενεργήσουν, αρνήθηκαν τον κίνδυνο, ή ήλπιζαν ότι δεν θα ήταν τόσο κακός. Και φυσικά υπήρξαν οι λαϊκιστές που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση.
Ερωτηθείς ο δρ Ράιαν πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τονίζει: «Η πανδημία θα τελειώσει αν το θέλουμε. Έχουμε περισσότερο έλεγχο από όσο νομίζουμε. Οι εμβολιασμοί θα είναι βασικό συστατικό. Θα ακολουθήσουν περισσότερες γενιές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων ίσως των ρινικών εμβολίων. Νέες και καλύτερες θεραπείες που μπορούν να χορηγηθούν νωρίς στην πορεία της νόσου θα παίξουν επίσης ρόλο. Δεν θα είναι μόνο ο εμβολιασμός, το τεστ ή το φάρμακο που θα τερματίσει την πανδημία, αλλά ο συνδυασμός όλων των εργαλείων που έχουμε. Έχουμε τουλάχιστον έναν σκοτεινό χειμώνα μπροστά μας, ειδικά στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ξανά τους επόμενους μήνες φορώντας μάσκες, αποφεύγοντας τα πλήθη, αερίζοντας τους εσωτερικούς χώρους και ούτω καθεξής. Αυτά τα μέτρα λειτούργησαν ήδη πέρυσι. Δεν είναι τέλεια, αλλά έχουν σώσει πολλές ζωές. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Θα πρέπει πάντα να προσέχουμε νέες μεταλλάξεις. Θεωρητικά είναι επίσης πιθανό ο ιός να μολύνει ζώα και από εκεί να εξαπλώνεται ξανά και ξανά στους ανθρώπους».
Η γερμανική εφημερίδα ρωτάει αν είμαστε τουλάχιστον καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία με τον Covid-19.
Ο δρ Ράιαν προειδοποιεί οτι «μπορεί και να είμαστε χειρότερα προετοιμασμένοι από ό,τι στην αρχή αυτής της πανδημίας - γιατί είμαστε όλοι κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ένα άλλο παθογόνο εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα ένας ιός της γρίπης των πτηνών; Δεν θα είμαστε έτοιμοι. Τα έθνη του κόσμου ξοδεύουν 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την άμυνα και ο πραγματικός εχθρός είναι μικροσκοπικός. Καταστρέφει την οικονομία μας, την κοινωνική μας ζωή, διαλύει το σύστημα υγείας μας και αφαιρεί από κοντά μας τόσα αγαπημένα πρόσωπα. Και όμως μέχρι στιγμής έχουμε δώσει τόσο λίγη προσοχή στην προετοιμασία για την επόμενη πανδημία.Η ανθρώπινη μνήμη δεν είναι καλή. Όλοι θέλουν να ξεχάσουν.Επομένως, φοβάμαι λιγότερο την επόμενη πανδημία ως τέτοια. Φοβάμαι την νωθρότητα μετά το τέλος αυτής της πανδημίας. Αλλά αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Θα υπάρξει μια έκτακτη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στα τέλη Νοεμβρίου και θα έχει μόνο ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη: μια συζήτηση για το πώς μπορούμε ως παγκόσμια κοινότητα να ανταποκριθούμε καλύτερα στις μελλοντικές πανδημίες. Θα αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τη μεταφορά τεχνολογίας, αλλά και την παραπληροφόρηση. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δηλητήρια σε αυτή την πανδημία».
naftemporiki.gr