Κόσμος
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2007 16:09

Αυστηρή κριτική Όλι Ρεν προς την ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει σημαντική πρόοδο στο τομέα των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας προτού η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάσει το άνοιγμα των ενταξιακών συνομιλιών, τόνισε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο κ. Ρεν άσκησε αυστηρή κριτική προς την ΠΓΔΜ για την αδυναμία που παρουσιάζει προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των κριτηρίων σχετικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική, καθώς και για το πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ της κυβερνησης των Σκοπίων και του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Αναμέναμε πολλά περισσότερα από την ΠΓΔΜ, μετά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε., το Δεκέμβριο του 2005. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας εξαρτάται από τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησαν. Για να συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις», παρατήρησε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε: «Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί από τότε που (η ΠΓΔΜ) έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Απαιτείται σημαντική πρόοδος πριν η Κομισιόν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει τη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. αναμένει από την ΠΓΔΜ την προώθηση σημαντικών οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, της αστυνομίας, της δημόσιας διοίκησης, καθώς και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Τόνισε ακόμη την ανάγκη πλήρους υλοποίησης της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και την έλλειψη πολιτικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας ευθύνες γι΄αυτό, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. «Με τέτοιο πολιτικό κλίμα στη χώρα, δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και των κριτηρίων της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, κάνουν λόγο για «αυστηρή προειδοποίηση» του κ. Ρεν προς την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αιτιάσεις του, προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απέδωσε την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στο γεγονός ότι στη χώρα διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2006 και εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να καλύψει το "χαμένο έδαφος" και να προχωρήσει με γοργό ρυθμό στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.