Πολιτική
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2007 16:15

Ρύθμιση στη Βουλή για το θέμα της πληρωμής των καθαριστριών στα σχολεία

Ρύθμιση για το πρόβλημα της πληρωμής των καθαριστών/καθαριστριών των σχολείων, δήλωσε ότι θα φέρει άμεσα στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι μέχρι τότε οφείλουν οι ΟΤΑ να καταβάλουν τους μισθούς τους.

Απαντώντας, σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, τόσο του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, όσο και της βουλευτού του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη, η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι, «μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, το οποίο και θα καλύπτει τις δαπάνες τους».

«Μέχρι όμως να έρθει η τροποποίηση και να υπαχθούν στο υπουργείο Παιδείας, οφείλουν οι ΟΤΑ να τις πληρώσουν. Το υπουργείο Οικονομίας θα συνεννοηθεί με την ΚΕΔΚΕ αλλά οφείλουν, μέχρι να γίνει η μεταφορά των χρημάτων στο υπουργείο, να γίνουν οι πληρωμές από τους ΟΤΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε ότι είναι ευκαιρία να έχουν όλες, ανεξαρτήτως, πλήρη απασχόληση, χωρίς την εξαίρεση που έγινε με συμβάσεις έργου και να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους.

Ακόμα, ζήτησε να κατατεθεί άμεσα η ρύθμιση, ώστε να δοθούν εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν και δεν θα βρεθούν κάτω από την αδυναμία των δήμων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά της η κα Παντελάκη, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι ανακοίνωσε την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, συνολικά 7.826 καθαριστριών και καθαριστών σχολείων, ενώ οι υπόλοιποι 3.976 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο εργασίας, θα είναι με συμβάσεις έργου. «Ο διαχωρισμός των εργαζομένων είναι απαράδεκτη τακτική και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζομένους που πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να απολυθούν το Σεπτέμβριο», τόνισε η κα Παντελάκη.

Ανταπαντώντας η υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι το ΑΣΕΠ καθόρισε και κατέταξε τις καθαρίστριες και καθαριστές των σχολείων σε οργανικές θέσεις μερικής ή αποκλειστικής απασχόλησης και επανέλαβε ότι θα φέρει άμεσα τροπολογία η οποία θα μεταφέρει τους εργαζόμενους στο υπουργείο Παιδείας και τότε, όπως είπε, «θα μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα».

«Το πώς θα ρυθμίσουμε στο μέλλον τα θέματα μερικής και αποκλειστικής απασχόλησης, αν υπάρξουν και άλλες ανάγκες, είναι μια υπόθεση που θα τη δούμε μαζί τους», συμπλήρωσε η κ. Γιαννάκου.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας τόνισε κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά» και πρόσθεσε ότι ήδη ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου υπέβαλε ερώτημα προς το ΙΚΑ για το πώς θα καταταγούν.

Πηγή ΑΠΕ