Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 καθώς επίσης και η εντολή της Ολομέλειας στην Επιτροπή να είναι σε γλώσσα ουδέτερη», προκειμένου να μην προδικάζει την απόφαση για το ζητούμενο της διερεύνησης και το σχετικό πόρισμα. Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων με άλλα να συμφωνούν με αυτή την πρόταση και άλλα που ζητούν περαιτέρω διεύρυνση από το 2011, θα θέλαμε να υπάρξει σήμερα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα κατά πόσο συμφωνούν με τη διερεύνηση του χρόνου της Επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της πρότασης και την σημερινή μας λειτουργία».
Για πρόταση εντυπωσιασμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ρόλο της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Ραγκούσης.
Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.
Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση», προσέθεσε.
Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, (1) θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση,(2) θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και(3)θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.
Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».
«Δεν έχει νόημα τώρα η συζήτηση αυτή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας τη θέση του κόμματός του «να πάει και πιο πίσω» η υπόθεση.
Παράλληλα, τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση εξεταστικής, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν». Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «αυτό που μένει από τις εξεταστικές επιτροπές, είναι οι ατέρμονες συνεδριάσεις και οι καυγάδες, που δίνουν τροφή για αναπροσανατολισμό, κουτσομπολιό και σόου στις τηλεοράσεις, και στο τέλος, πορίσματα-σούπα, που κουκουλώνουν υποθέσεις ή αναδεικνύουν επιφανειακά ζητήματα, αλλά συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής, που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ».
Εκτιμούμε, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Όπως σημείωσε, την εκτίμηση αυτή δεν τη στηρίζουμε μόνο στο κακό προηγούμενο προηγούμενων επιτροπών, αλλά και στη στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα κόμμα στη νομοθετική παρέμβαση του ΚΚΕ, εδώ και 1,5 χρόνο: Αυτό που ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και που συμφωνούμε για τη διερεύνηση της "λίστας Πέτσα", το ΚΚΕ το είχε ζητήσει τροπολογία του που έθετε το ζήτημα του ελέγχου της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν και "τραγελαφικές καταστάσεις" χρηματοδότησης και ανύπαρκτων σάιτ» είπε ο κ. Γκιόκας
«Ποια ήταν η τύχη της τροπολογίας του ΚΚΕ; Την απέρριψε και η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Είναι υποκριτικό να τίθεται το θέμα αυτό τώρα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ. Όσο πίσω θέλουν».
Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ η Φωτεινή Μπακαδήμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «σαφέστατα, είναι διαχρονικές οι ευθύνες»
Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης είπε πως «η παρέμβασή μου δικαιώθηκε από τις ίδιες τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ξεκαθάρισαν πλήρως οι θέσεις όλων των κομμάτων με εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ που όμως έχει βγάλει ανακοίνωση ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης και συνεπώς θα θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ελπίζουμε ο κ. Σκανδαλίδης να την δει και να συμφωνήσει». Στις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ξέρω ότι η συζήτηση αυτή πονάει» ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «απομόνωση» λέγοντας ότι «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας Επιτροπής, απονεύρωση είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα θέματα, απονεύρωση είναι η εντολή να προκαταλαβαίνει το ζητούμενο και το πόρισμα».
Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 6.00 μ.μ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ