Πολιτική
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 14:38

Εικόνες ντροπής στο ΠΙΚΠΑ Βούλας

Εικόνες φρίκης και ντροπής στο νοσοκομείο ΠΙΚΠΑ της Βούλας αποκαλύπτει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα 120 ανάπηρα παιδιά του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας ζουν σε άθλιες συνθήκες, ήδη γίνονται περικοπές στο συσσίτιο, ενώ το ίδρυμα απειλείται με διακοπή της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Παράλληλα σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό (καθώς, μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 20 παιδιά και δεν υπάρχουν γιατροί απαραίτητων ειδικοτήτων). Τα δωμάτια έχουν να καθαριστούν από το Δεκέμβριο καθώς έχει λήξει η σύμβαση με το συνεργείο καθαρισμού, ενώ σε αρκετά υπάρχει πρόβλημα θέρμανσης.

Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΑΑΠ Βούλας, Στάθη Καρρά, το ίδρυμα παραμένει ακέφαλο από τις 3 Οκτωβρίου 2006.

Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το δημοσίευμα, πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΠΙΚΠΑ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος παραδέχθηκε τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας, αλλά διέψευσε κατηγορηματικά τα περί περικοπών στο συσσίτιο και προβλημάτων στη θέρμανση. Όπως είπε, οι ανάγκες σε ιατρούς ειδικοτήτων καλύπτονται από ιατρούς του Ασκληπείου Βούλας και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ υποσχέθηκε 40 προσλήψεις στο επόμενο διάστημα.

Με νεότερη όμως ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για συκοφαντικό δημοσίευμα καθώς όπως υποστηρίζει ο μόνος λόγος για τον οποίο ήλθε στην επιφάνεια το θέμα είναι το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα αντικαταστάθηκε η μέχρι προ μηνών διοικήτρια του ΠΙΚΠΑ, Αρετή Τζοχατζόπουλου -κόρη του πρώην υπουργού κ. Τσοχατζόπουλου-, η οποία -όπως αναφέρει ο υφυπουργός- «λόγω της κυήσεώς της, όπως είναι ανθρώπινο εξάλλου, δεν μπορούσε να ασκήσει με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά της».

«Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι το μόνο κριτήριο επιλογής ήταν οι συγγένειες. Αυτό είναι γνωστό και δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στις ημέρες σας για να δει σόγια ολόκληρα να καλύπτουν κρατικές θέσεις, αφαιρώντας από άξιους Έλληνες, με κοινωνικούς και ακαδημαϊκούς τίτλους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, και, αντιθέτως καταδικάζοντάς τους στο περιθώριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος και προσθέτει:

«Κατά τα άλλα, το Ίδρυμα συνεχίζει να λειτουργεί, οι δε εργαζόμενοι εκεί, τους οποίους τόσο βάναυσα προσβάλλατε, είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν, παρά το γεγονός ότι όπως και στο ΕΣΥ σημειώνεται και είναι γνωστό και υπαρκτό το πρόβλημα του προσωπικού το οποίο, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στη φάση της επίλυσής του».

«Εκεί που γίνεται ανθρώπινη και επιστημονική δουλειά με ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά, εκεί λοιπόν όσα σήμερα ελέχθησαν, καταρρίπτονται. Ευτυχώς το αντιλαμβάνεται η κοινωνία η οποία και έχει βγάλει τα συμπεράσματά της», καταλήγει στη δήλωσή του ο υφυπουργός Υγείας.

«Όταν η Υγεία, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και με βάση και τις πολιτικές που ακολουθούνται επί χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο, όπου υπάρχουν πελάτες και οι πελάτες είναι οι ασθενείς, η έννοια πελατεία αυτό σημαίνει: Περικόπτω δαπάνες και ο πελάτης ας κάνει ό,τι θέλει. Αυτή είναι η ορολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πελάτης, αγοραστής υπηρεσιών. Όταν λοιπόν η αγορά ταυτιστεί με τον χώρο της Υγείας, τα φαινόμενα είναι δικαιολογημένα», σχολίασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.