Κοινωνία
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 08:47

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την έξαρση κρουσμάτων - Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Κάθε μέρα και ένα νέο αρνητικό ρεκόρ φέρνει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τον χθεσινό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων να επιβεβαιώνει το μοτίβο.

Κάθε μέρα και ένα νέο αρνητικό ρεκόρ φέρνει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τον χθεσινό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων να επιβεβαιώνει το μοτίβο.

Την ώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας «χτυπά» την Ευρώπη, η χώρα μας αντιμετωπίζει αυξημένες μολύνσεις που με τη σειρά τους επιβαρύνουν το σύστημα υγείας καθώς τα κρούσματα επιδεινώνουν με τη σειρά τους τις υπόλοιπες παραμέτρους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Συγκεκριμένα, χθες,η χώρα είχε 7.335 νέα κρούσματα σε μόλις 114.388 τεστ, με τη θετικότητα να εκτινάσσεται στο 6,41%, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε τις 792.239. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 477 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 402 είναι ανεμβολίαστοι. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 407 και οι θάνατοι τους 65, με τον συνολικό αριθμό νεκρών να ανέρχεται πλέον στις 16.360.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις 

Σχολιάζοντας στην τηλεόραση του Mega την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι «σύμφωνα με τις αναλύσεις μας,  περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις.  Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα».

Αρκετοί είναι οι ειδικοί που εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει περιθώρια επιδείνωσης, με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά, Ματίνα Παγώνη,να κάνει λόγο για 10.000 κρούσματα άμεσα. Η ίδια μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο Γεννηματάς είχε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα και το νοσοκομείο δανείστηκε ράντζα από το Σωτηρία. «Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», όπως τη χαρακτήρισε, προκάλεσε, ωστόσο, την αντίδραση του νοσοκομείου με τη διοίκηση να διευκρινίζει ότι το σύνολο των εισαγωγών Covid/ non Covid περιστατικών  παρουσιάζει σταθερότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη ημερομηνία εφημέρευσης, ενώ ειδικά τα περιστατικά Covid  εμφανίζονται μειωμένα (16 έναντι 25 στις 30/10/2021).

«Κόλαση» χαρακτήρισε τη σημερινή εφημερία και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, Γιάννης Πλαγιαννάκος. «Η εφημερία δεν έχει τελειώσει ακόμα, τελειώνει στις 8. Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση. Σε όλες τις κλινικές έχουμε βάλει 13 με 15 ράντζα στους διαδρόμους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Θα έχουμε πρόβλημα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας»

Στο μεταξύ, επιδείνωση του αριθμού των κρουσμάτων βλέπει και ο κ. Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι «η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο., ενώ, όπως είπε, εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος.

Απαισιόδοξα βλέπει την κατάσταση και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι «προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Ο ίδιος πρότεινε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση και να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση στους εμβολιασμένους, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής. 

Αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη σημαντική αύξηση που καταγράφουν τα ραντεβού για εμβολιασμό, σημείωσε: «ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα... Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 55% με 80% μέχρι το Μάρτιο - αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». 

«Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε. 

Να σημειωθεί ότι, όπως ανάφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19,παρατηρείται αύξηση 185% για τα ραντεβού για την πρώτη δόση καθώς κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000.

Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

naftemporiki.gr