Η εκτίμηση της κοινής γνώμης για την πρόσφατη πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, η επιρροή των κομμάτων, αλλά και η γνώμη για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, καταγράφονται - μεταξύ άλλων - στο μηνιαίο Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC / Public Issue, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5- 7 Φεβρουαρίου σε δείγμα 947 ατόμων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου χωρίς κάλπη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κυβερνών κόμμα διατηρεί σταθερό προβάδισμα της τάξης των 3,5 μονάδων. Ειδικότερα, η ΝΔ παραμένει στο 43% (όπως και τον Ιανουάριο), ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει μισή ποσοστιαία μονάδα και φτάνει στο 39,5% (από 39%). Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,5% (όσο και τον Ιανουάριο), ΣΥΝ 4% (αμετάβλητο) και ΛΑΟΣ 3,5% (αμετάβλητο).
Στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται σταθερά του Γιώργου Παπανδρέου, έχοντας κερδίσει δύο ποσοστιαίες μονάδες και φτάνοντας στο 51% (από 49%). Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει και η εικόνα του κ. Παπανδρέου (στο 30% από 23%), που αποδίδεται στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα της καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 36% (32% τον Ιανουάριο), το ΠΑΣΟΚ με 20% (17% τον Ιανουάριο), ενώ "καμία από τις δύο" απαντά το 33% των ερωτηθέντων (41% τον Ιανουάριο).
Ακόμα, 35% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα με καλύτερα στελέχη (33% η ΝΔ), ενώ η ΝΔ αποδεικνύεται κόμμα περισσότερο ενωμένο (50% - 24% το ΠΑΣΟΚ).
Πρόταση μομφής
Το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση μομφής ήταν μάλλον λάθος, ενώ 36% εκτιμά από την κίνηση αυτή δε βγήκε ούτε χαμένος, ούτε κερδισμένος. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται επιτυχημένη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς συσπείρωσε τους ψηφοφόρους. Ως προς το ευρύτερο σώμα, όμως, ο κ. Παπανδρέου δε φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις.
Το 59% εξακολουθεί να επιμένει ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αν και το ποσοστό αυτό εμφανίζεται σαφώς μειωμένο σε σχέση με τον Ιανουάριο (72%), ενώ αυξάνεται το ποσοστό αυτών που θα επιθυμούσαν οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα (22% τον Ιανουάριο, 36% το Φεβρουάριο).
Αναθεώρηση–Mεταρρυθμίσεις
Το 59% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η Συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαία, ενώ με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης, η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει περιοριστεί στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, με το 47% να τάσσεται υπέρ και το 43% κατά. Πάντως, το 47% των πολιτών εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ενώ οι 5 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση περαιτέρω αλλαγών.
ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ-VPRC