Κόσμος
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 17:12

Η κυρία και ο «πρωτάρης»

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ιλινόις Μπάρακ Ομπάμα, 45 ετών, έχει καταφέρει να κερδίσει τα πρωτοσέλιδα. Το μισό του αίμα είναι αφρικάνικο, πλασάρεται ως ελπίδα των μαύρων για τον Λευκό Οίκο, αν και δεν είναι αναμφισβήτητα ένας απ' αυτούς, είναι κομψός, χαρισματικός και κάπως μυστηριώδης.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον από την άλλη είναι παλαιά γνωστή στους ψηφοφόρους. Κι αυτό είναι προνόμιο αλλά και μειονέκτημα. Η Χίλαρι θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους ότι η υποψηφιότητά της συμβολίζει μια νέα αρχή για την Αμερική.

Αν και η Χίλαρι είναι από τις πιο πολωτικές φυσιογνωμίες της αμερικανικής πολιτικής, συνεργάζεται άριστα με γερουσιαστές από το αντίπαλο στρατόπεδο, όπως είναι ο ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είχε πρωταγωνιστήσει στην παραπομπή του συζύγου της στη δικαιοσύνη.

Η τακτική της έχει εξοργίσει πολλούς φιλελεύθερους, που θεωρούν ότι στηρίζεται σε νέους «φίλους» για να αποτινάξει το παρελθόν της και να κατακτήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε ότι η είδηση πως ο Ρούπερτ Μέρντοκ θα ηγηθεί οικονομικής εκστρατείας για τη χρηματοδότηση της επανεκλογής της Χίλαρι Κλίντον στη Γερουσία στα τέλη του 2006 προκάλεσε έκπληξη στους πολιτικούς αναλυτές, γιατί ως Πρώτη Κυρία συνήθιζε να λέει ότι ο σύζυγός της ήταν θύμα μιας «μεγάλης δεξιάς συνωμοσίας» στην οποία πρωταγωνιστούσε η εταιρεία News Corp. του συντηρητικού μεγιστάνα.

Την περασμένη εβδομάδα η Χίλαρι τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και παραδέχτηκε δημοσίως ότι ήταν λάθος που στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Μπους για την επέμβαση το 2003. Σύμφωνοι, ένας πολιτικός έχει το δικαίωμα να αυτοαναιρείται και να αποκηρύσσει επιλογές που αποδεικνύονται στην πορεία προβληματικές, αλλά πόσοι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος δεν θα αναρωτηθούν αν το mea culpa της κας Κλίντον ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα;

Η Χίλαρι ξέρει το πολιτικό παιχνίδι και το ξέρει καλά. Απέκτησε μεγάλες αντοχές χάρις στη μακρά παραμονή της στο Λευκό Οίκο δίπλα στο σύζυγό της, αλλά και χάρις στην εμπειρία της από τη Γερουσία. Η Χίλαρι έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Οπως γράφει ο Βιτόριο Τσουκόνι στη Ρεπούμπλικα το γεγονός ότι η Χίλαρι είναι γυναίκα, σημαίνει ότι η εκστρατεία σπίλωσης που γίνεται εναντίον οποιουδήποτε υποψηφίου, θα πρέπει στην περίπτωση της να γίνει με μέτρο, για να μη γίνει μπούμερανγκ.

K.T.