Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 14:00

Οι βραχώδεις εξωπλανήτες αποτελούνται από άγνωστα πετρώματα

Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες πετρώματα εξωπλανητών που πρέπει να μελετήσουν και να… βαφτίσουν.

Αρκετοί από τους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί είναι βραχώδεις και οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν κάποιοι εξ αυτών διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην ζωή. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Επιστήμης των ΗΠΑ (NSF) αναφέρει ότι πολλοί από τους βραχώδεις εξωπλανήτες που έχουμε εντοπίσει αποτελούνται από άγνωστα είδη πετρωμάτων που δεν υπάρχουν ούτε στη Γη ούτε και πουθενά αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για «εξωτικά» όπως οι ερευνητές τα χαρακτηρίζουν πετρώματα τα οποία όχι μόνο πρέπει να μελετηθούν αλλά και να βρεθούν ονόματα για αυτά κάτι που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο. Οι ερευνητές προτείνουν ονόματα για κάποια από αυτά τα πετρώματα όπως «πυροξενίτης χαλαζίας» και «δουνίτης periclase». Σύμφωνα με τους ερευνητές ορισμένα από αυτά τα πετρώματα διαλύουν περισσότερο νερό από ότι τα πετρώματα της Γης γεγονός που μπορεί να έχει επιδράσει στην παρουσία και τα χαρακτηριστικά των ωκεανών που υπάρχουν σε αυτούς τους πλανήτες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας λευκούς νάνους, τα υπολείμματα άστρων μικρομεσαίας μάζας που όταν τελειώνουν τα καύσιμα τους δεν αυτοκαταστρέφονται σε εκρήξεις σουπερνόβα αλλά περνούν αρχικά φάση διόγκωσης (κόκκινοι γίγαντες) και στη συνέχεια συρρικνώνονται με το μόνο που να παραμένει στην θέση του να είναι ο πυρήνας του άστρου. Ο Ήλιος μας θα καταλήξει σε λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισ. έτη. Εκτιμάται ότι το 98% των άστρων μετατρέπονται σε λευκούς νάνους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις ατμόσφαιρες διαφόρων λευκών νάνων και εντόπισαν στοιχεία που δεν έχουν αστρική αλλά πλανητική προέλευση και πιο συγκεκριμένα ανήκαν σε πλανήτες που κινούνταν γύρω από το άστρο και όταν αυτό καταστράφηκε καταστράφηκαν και οι πλανήτες αυτοί μαζί του με τα ίχνη των υλικών τους να διαχέονται στην ατμόσφαιρα του λευκού νάνου.