Κόσμος
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 12:21

Ταϊβάν ή κορωνοϊός: Πού οφείλεται η αναστάτωση στην Κίνα για την οδηγία για «προμήθεια τροφίμων»

Πανικό και πολλές εικασίες πυροδότησε στην Κίνα η σύσταση του υπουργείου Εμπορίου προς τους πολίτες που ουσιαστικά τους προσκαλούσε να αποθηκεύσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Πανικό και πολλές εικασίες πυροδότησε στην Κίνα η σύσταση του υπουργείου Εμπορίου προς τους πολίτες που ουσιαστικά τους προσκαλούσε να αποθηκεύσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τι έλεγε η σύσταση

Το υπουργείο δεν συνέδεσε τη σύσταση με την αύξηση των κρουσμάτων ή την πιθανότητα επιβολής lockdown, ωστόσο, προέτρεψε τις αρχές που είναι αρμόδιες για τις περιοχές υπό lockdown να δημοσιοποιήσουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με το πού και πώς θα μπορούσαν οι πολίτες να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη.

Έτσι οι τοπικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους θα έχουν «επαρκή προσφορά» σε βασικά είδη το χειμώνα. Επίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν σταθερό το κόστος των τροφίμων. Οι τιμές των τροφίμων αποτελούν πηγή ανησυχίας τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ελλείψεις στην ενέργεια και οι περιορισμοί του Covid-19 απειλούν τον εφοδιασμό.

Με την πρώτη ματιά, ωστόσο, η σύσταση δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική από τις τυπικές οδηγίες που στέλνει η κινεζική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των προμηθειών, αναφέρει το CNN. Όμως η οδηγία της Δευτέρας έχει προσελκύσει την προσοχή των Κινέζων με τρόπο που λίγες άλλες κυβερνητικές ανακοινώσεις έχουν κάνει, προσθέτει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εν μέρει, ο πανικός σχετικά με τη σύσταση φαίνεται να οφείλεται στη σπάνια διατύπωση σχετικά με την ανάγκη οι τοπικές αρχές να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να αποθηκεύουν είδη «καθημερινής ανάγκης». Ακόμα κι αν η ειδοποίηση δεν προοριζόταν να διαβάσει το μέσο νοικοκυριό, πολλοί στο διαδίκτυο την έχουν χρησιμοποιήσει ως προσωπική προειδοποίηση.

Η κυβέρνηση «δεν μας είπε να αποθηκεύσουμε αγαθά όταν ξέσπασε η επιδημία του Covid στις αρχές του 2020», έγραψε ένας χρήστης στην υπηρεσία Weibo.

Ο πανικός έκτοτε διαδόθηκε με τους πολίτες στην πόλη Τσανγκζού να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ και ρα ράφια στα καταστήματα να μένουν άδεια.

Το φαγητό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Κίνα. Ο μεγάλος κινεζικός λιμός κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 1960 οδήγησε στο θάνατο περίπου δέκα εκατ. ανθρώπους. Η τραγωδία παραμένει ζωντανή στη μνήμη για πολλούς στη χώρα. Και ενώ η οικονομία της Κίνας έχει υποστεί έκτοτε δραματικό μετασχηματισμό, οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια παραμένουν: η κυβέρνηση, για παράδειγμα, παρουσίασε πρόσφατα ένα «σχέδιο δράσης» που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην παραγγείλουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται και να αναφέρουν τα εστιατόρια που σπαταλούν φαγητό.

Η ανησυχία όμως που προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου ήταν ασυνήθιστα έντονη. Οι ευφάνταστες εικασίες βλέπουν ακόμα και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, πίσω από τη σύσταση.  

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να τεκμηριώνει τις φήμες ότι η Κίνα προετοιμάζεται για επικείμενο πόλεμο, όμως ο διαδικτυακός πανικός υποδηλώνει κάποια ένταση, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Willy Lam. «Είναι μια αντανάκλαση της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά στο CNN, προσθέτοντας ότι στον πανικό έχουν επίσης συνεισφέρει οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της χώρας.

«Αντικατοπτρίζει την αγωνία του κόσμου σχετικά με περαιτέρω δραστικές αυξήσεις στα τρόφιμα και επίσης μια δυσπιστία προς την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας, όταν οι περισσότερες μαθαίνουν να ζουν με τον κορωνοϊό, είναι επίσης ένας πιθανός παράγοντας. Αρκεί ένα κρούσματα για να κλείσουν ολόκληρες περιοχές και να ξεκινήσουν μαζικά τεστ ή καραντίνα.

naftemporiki.gr