Κόσμος
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 19:12

Η Ε.Ε. αναγνωρίζει το «αναπόφευκτο» των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Ιράν θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα τους προσεχείς μήνες, αναφέρει προκαταρκτικό εσωτερικό έγγραφο της 7ης Φεβρουαρίου, το οποίο ετοιμάστηκε για τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπό τον Χαβιέ Σολάνα, που πραγματοποιήθηκε χθες, έγγραφο το οποίο επικαλούνται οι «Financial Times».

Στο προκαταρκτικό έγγραφο εκφράζεται σκεπτικισμός για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές για την κατασκευή της δικής του πυρηνικής βόμβας.

«Στην πράξη, οι Ιρανοί ακολούθησαν το πρόγραμμά τους με τον δικό τους ρυθμό, ενώ ο περιοριστικός παράγοντας είναι περισσότερο οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παρά οι κυρώσεις του ΟΗΕ ή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας», αναφέρει το έγγραφο.

«Πρέπει να περιμένουμε ότι σε δεδομένη στιγμή το Ιράν θα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει επαρκώς στον εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να ολοκληρώσει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα», υποστηρίζει το έγγραφο που παραθέτουν οι Financial Times.