Ένας κομήτης ανατινάζεται συνέχεια προκαλώντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει σε αυτόν.
O κομήτης 29P/Schwassmann-Wachmann κυκλοφορεί με ταχύτητα 41 χιλιάδων χλμ./ώρα στη διαστημική γειτονιά του Δία. Ο κομήτης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο παρουσιάζει μια πρωτοφανή για κομήτη συμπεριφορά αφού ανατινάζεται συνεχώς στέλνοντας στο Διάστημα κρύο μάγμα. Πρόκειται για υγρά που στερεοποιούνται μετά την έκρηξη διαδικασία παρόμοια με αυτή που τα λιωμένα πετρώματα μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις μετατρέπονται σε λάβα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες που μελετούν τον παράξενο κομήτη τον χαρακτηρίζουν ως «γιγάντιο διαστημικό ηφαίστειο». Ο διαμέτρου εξήντα χλμ. κομήτης είναι σύμφωνα με τους αστρονόμους που τον παρατηρούν ένα από τα πιο ενεργά ηφαιστειακά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.
Μια ομάδα αστρονόμων παρατηρεί τον 29P/Schwassmann-Wachmann και όπως αναφέρουν οι ερευνητές εκδηλώνονται σε αυτόν κατά μέσο όρο 20 εκρήξεις ετησίως. Τον Σεπτέμβριο ο κομήτης εξερράγη μέσα σε διάστημα 56 ωρών τέσσερις φορές με κάθε έκρηξη να είναι πιο ισχυρή από την αμέσως προηγούμενη φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά.
«Η συμπεριφορά του δεν συνάδει με τον ορισμό του κομήτη. Το ‘γιγάντιο διαστημικό ηφαίστειο’ είναι πιθανώς πιο σωστή περιγραφή για αυτό το αντικείμενο» αναφέρει ο καθηγητής αστρονομίας Τόνι Φίλιπς, μέλος της ομάδας των επιστημόνων που μελετούν τον κομήτη. «Εκτιμώ ότι στον κομήτη υπάρχουν κρυοηφαίστεια τα οποία αντί για λάβα το μάγμα της είναι ένα παγωμένο μείγμα υγρών υδρογονανθράκων το οποίο όταν δημιουργείται κάποια σχισμή στον κομήτη εκτοξεύεται από εκεί στο Διάστημα» δηλώνει ο καθηγητής αστρονομίας Ρίτσαρντ Μάιλς μέλος της Βρετανικής Αστρονομικής Ένωσης και επίσης μέλος της ομάδας των επιστημόνων που παρατηρούν τον 29P.